Korzyści zdrowotne wynikające z migdałów

Korzyści zdrowotne wynikające z migdałów

Chociaż migdały są powszechnie określane jako orzechy, w rzeczywistości są to jadalne nasiona w kształcie łzy, które są owocem drzewa migdałowego. Można je kupić w łupinach lub blanszowanych, czyli wtedy, gdy łuskane migdały zostały potraktowane gorącą wodą w celu usunięcia brązowej powłoki zewnętrznej, pozostawiając gładkie białe wnętrze.

Migdały są pożywieniem wysokotłuszczowym, ale w większości są to tłuszcze jednonienasycone, które pomagają chronić serce, utrzymując poziom dobrego cholesterolu. Są doskonałym źródłem błonnika i białka oraz zawierają ważne składniki odżywcze, w tym witaminę E, selen, cynk, wapń, magnez i witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy i biotynę.

Korzyści zdrowotne wynikające z migdałów

Czy migdały mogą pomóc w utracie wagi?

Naturalnym instynktem jest założenie, że migdały nie są korzystne dla utrzymania wagi, ponieważ są bogate w tłuszcz. Jednak badania wykazały, że spożywanie orzechów w ramach zdrowej diety, około 55 g dziennie, jest nie tylko korzystne dla zmniejszenia ryzyka chorób serca, ale także ogranicza ryzyko przyrostu masy ciała. Migdały spożywane jako przekąska pomagają zmniejszyć głód i nie zwiększają ryzyka przyrostu masy ciała.

Czy migdały mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Migdały są bogate w składniki odżywcze, które mogą pomóc chronić serce, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, magnez, witaminę E, miedź i mangan. Spożywanie migdałów pomaga obniżyć poziom cholesterolu, co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Czy jedzenie migdałów wpływa na cukrzycę?

Włączenie migdałów do zbilansowanej diety przynosiło wiele korzyści zarówno pod względem czynników ryzyka glikemii, jak i układu sercowo-naczyniowego. Regularne spożywanie migdałów skutkuje niższym poziomem insuliny na czczo i glukozy na czczo, więc wydaje się, że włączenie migdałów do zdrowej diety jest dobre dla osób z cukrzycą. To powiedziawszy, zawsze powinieneś skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie.

Czy migdały są dobre dla mózgu?

Migdały są dobrym źródłem składników odżywczych ważnych dla zdrowia mózgu, w tym witaminy E, kwasu foliowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywanie migdałów może dobrze poprawić funkcję pamięci.

Czy migdały mogą poprawić długowieczność?

10-letnie badanie wykazały, że spożywanie pół garści orzechów dziennie, a nie konkretnie migdałów, wiązało się ze średnio o 23% niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu chorób, w tym chorób neurodegeneracyjnych lub cukrzycy.

Czy migdały mogą poprawić mikrobiom jelitowy?

Wydawałoby się, że spożywanie migdałów jest dobre dla jelit. Spożywanie umiarkowanych ilości migdałów lub masła migdałowego nie tylko poprawiło jakość diety zarówno u dorosłych, jak i dzieci, ale także zmieniło skład mikrobiomu jelitowego, prawdopodobnie częściowo na wysoką zawartość błonnika.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*