Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kotlet de volaille
Kotlet de volaille

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille to znakomity pomysł na przepyszny obiad. Od tradycyjnie przyrządzanych kotletów wyróżnia go soczysty smak, aromatyczne nadzienie oraz panierka z bułki tartej. W środku prawdziwego kotleta de volaille znajdziemy masło ziołowe z delikatną nutą czosnku, które rozpływa się w ustach. Takie kotlety możemy jednak podać nie tylko na obiad ale również rodzinne uroczystości czy przyjęcia.

Często możemy spotkać się również z twierdzeniem, że przyrządzenie tych kotletów jest skomplikowane i wymaga bardziej zaawansowanych umiejętności. Warto tutaj zauważyć, że bardzo ważny jest odpowiedni przepis, właściwe proporcje i wysokiej jakości składniki. Dzięki temu danie na pewno nam się uda.

Kotlet de volaille

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: KotletKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

220

kcal

Kotlet de volaille to król przyjęć okolicznościowych, wesel i bankietów. Jak go zrobić w domu, aby pyszne masełko wylało się na talerzu?

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka (bez kości i skóry)

  • 30 g mąki

  • 90 g bułki tartej

  • 1 roztrzepane jajko

  • 60 g masła

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki i szczypiorku

  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Przygotowania zaczynamy od wykonania masła ziołowego: w misce mieszamy masło razem z posiekanym czosnkiem, drobno posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem, skórką cytrynową i sokiem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, dzielimy całość na cztery równej wielkości części, które formujemy na kształt małych wałeczków. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki.
  • Piersi kurczaka rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Na każdym kotlecie układamy mocno schłodzony wałeczek masła ziołowego i zwijamy w kształt roladki, której końce podwijamy i spinamy przy użyciu wykałaczek.
  • Przygotowujemy trzy talerze, na każdym wysypujemy inny składnik: mąkę, roztrzepane jajko i tartą bułkę.
  • Powstałe roladki obtaczamy w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie smażymy poszczególne roladki w głębokim oleju przez około dziesięć minut. Podajemy od razu po usmażeniu z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, marchewką lub zestawem surówek. Smacznego!

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image