Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kotlet de volaille
Kotlet de volaille

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille to znakomity pomysł na przepyszny obiad. Od tradycyjnie przyrządzanych kotletów wyróżnia go soczysty smak, aromatyczne nadzienie oraz panierka z bułki tartej. W środku prawdziwego kotleta de volaille znajdziemy masło ziołowe z delikatną nutą czosnku, które rozpływa się w ustach. Takie kotlety możemy jednak podać nie tylko na obiad ale również rodzinne uroczystości czy przyjęcia.

Często możemy spotkać się również z twierdzeniem, że przyrządzenie tych kotletów jest skomplikowane i wymaga bardziej zaawansowanych umiejętności. Warto tutaj zauważyć, że bardzo ważny jest odpowiedni przepis, właściwe proporcje i wysokiej jakości składniki. Dzięki temu danie na pewno nam się uda.

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: KotletKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

220

kcal

Kotlet de volaille to król przyjęć okolicznościowych, wesel i bankietów. Jak go zrobić w domu, aby pyszne masełko wylało się na talerzu?

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 piersi kurczaka (bez kości i skóry)

  • 30 g 30 mąki

  • 90 g 90 bułki tartej

  • 1 1 roztrzepane jajko

  • 60 g 60 masła

  • 2 ząbki 2 czosnku

  • natka pietruszki i szczypiorku

  • 1 łyżeczka 1 startej skórki z cytryny

  • 1 łyżeczka 1 soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Przygotowania zaczynamy od wykonania masła ziołowego: w misce mieszamy masło razem z posiekanym czosnkiem, drobno posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem, skórką cytrynową i sokiem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, dzielimy całość na cztery równej wielkości części, które formujemy na kształt małych wałeczków. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki.
  • Piersi kurczaka rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Na każdym kotlecie układamy mocno schłodzony wałeczek masła ziołowego i zwijamy w kształt roladki, której końce podwijamy i spinamy przy użyciu wykałaczek.
  • Przygotowujemy trzy talerze, na każdym wysypujemy inny składnik: mąkę, roztrzepane jajko i tartą bułkę.
  • Powstałe roladki obtaczamy w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie smażymy poszczególne roladki w głębokim oleju przez około dziesięć minut. Podajemy od razu po usmażeniu z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, marchewką lub zestawem surówek. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*