Przepis | Strona główna | Dania główne | Kotlet de volaille nadziewany serem i szynką
Kotlet de volaille nadziewany serem i szynką

Kotlet de volaille nadziewany serem i szynką

Kotlet devolay z nadzieniem z szynki i sera

5 od 17 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: UkraińskaTrudność: Średnie
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

12

min.
Kalorie

215

kcal

Zawinięty kotlet z piersi kurczaka z nadzieniem z szynki, masła ziołowego i ciągnącego się sera. Soczyste wnętrze mięsa w chrupiącej złotej panierce.

Składniki:

  • NADZIEWANE KOTLETY
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 10 dag sera żółtego mozzarella

  • 10 dag szynki z indyka

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól i mielony pieprz

  • POZOSTAŁE
  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 bu bułki tartej

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • frytki

  • sałata lodowa

  • pomidorki koktajlowe

  • sos miodowy vinegret

Sposób przygotowania:

  • Każdą z piersi kurczaka przekrój na pół, na 2 duże płaty mięsa. Każdy kawałek rozbij lekko tłuczkiem do kotletów. Oprósz szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  • Masło zagnieć widelcem z posiekaną natką zielonej pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli. Uformuj 4 ruloniki i wstaw do lodówki, by zastygły.
  • Ser i szynkę pokrój w słupki. Przygotuj 3 talerzyki zawierające kolejno: mąkę, roztrzepane jajka oraz bułkę tartą.
  • Na dłuższym brzegu kawałka mięsa ułóż pokrojony ser, szynkę oraz rulonik masła ziołowo – czosnkowego. Zawiń szczelnie i zepnij wykałaczkami lub owiń specjalną nitką.
  • W między czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzej mocno olej do smażenia. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, do przyrumienienia panierki.
  • PROPOZYCJA PODANIA
  • Świeżo usmażone kotlety podaj z upieczonymi w piekarniku frytkami i chrupiącą sałatą lodową z cząstkami pomidorków koktajlowych, polaną sosem vinegret.

Zwykła pierś kurczaka, na pozór nudna, jednak w formie panierowanego kotleta de volaille zyskuje zupełnie nowego smaku. Mięso soczyste w środku, po przekrojeniu z wnętrza wypływa masło ziołowe oraz ciągnący się ser. Skórka jest przyrumieniona, złocista i chrupiąca. De volaille wbrew pozorom jest prosty do przygotowania. Co prawda nieco bardziej absorbujący niż samodzielnie smażone kotlety, ale warto poświęcić odrobinę więcej czasu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*