Przepis | Strona główna | Dania główne | Kotlet de volaille nadziewany serem i szynką
Kotlet de volaille

Kotlet de volaille nadziewany serem i szynką

Kotlet devolay z nadzieniem z szynki i sera

Kotlet devolay z nadzieniem z szynki i sera

5 z 24 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: UkraińskaTrudność: Średnie
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

12

min.
Kalorie

215

kcal

Zawinięty kotlet z piersi kurczaka z nadzieniem z szynki, masła ziołowego i ciągnącego się sera. Soczyste wnętrze mięsa w chrupiącej złotej panierce.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • NADZIEWANE KOTLETY
  • 2 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 10 dag 10 sera żółtego mozzarella

  • 10 dag 10 szynki z indyka

  • 2 łyżki 2 masła

  • 2 łyżki 2 posiekanej natki pietruszki

  • sól i mielony pieprz

  • POZOSTAŁE
  • 2 2 jajka

  • 1/3 szklanki 1/3 mąki pszennej

  • 1/2 bu 1/2 bułki tartej

  • 100 ml 100 oleju rzepakowego

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • frytki

  • sałata lodowa

  • pomidorki koktajlowe

  • sos miodowy vinegret


Sposób przygotowania:

  • Każdą z piersi kurczaka przekrój na pół, na 2 duże płaty mięsa. Każdy kawałek rozbij lekko tłuczkiem do kotletów. Oprósz szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  • Masło zagnieć widelcem z posiekaną natką zielonej pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli. Uformuj 4 ruloniki i wstaw do lodówki, by zastygły.
  • Ser i szynkę pokrój w słupki. Przygotuj 3 talerzyki zawierające kolejno: mąkę, roztrzepane jajka oraz bułkę tartą.
  • Na dłuższym brzegu kawałka mięsa ułóż pokrojony ser, szynkę oraz rulonik masła ziołowo – czosnkowego. Zawiń szczelnie i zepnij wykałaczkami lub owiń specjalną nitką.
  • W między czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzej mocno olej do smażenia. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, do przyrumienienia panierki.
  • PROPOZYCJA PODANIA
  • Świeżo usmażone kotlety podaj z upieczonymi w piekarniku frytkami i chrupiącą sałatą lodową z cząstkami pomidorków koktajlowych, polaną sosem vinegret.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zwykła pierś kurczaka, na pozór nudna, jednak w formie panierowanego kotleta de volaille zyskuje zupełnie nowego smaku. Mięso soczyste w środku, po przekrojeniu z wnętrza wypływa masło ziołowe oraz ciągnący się ser. Skórka jest przyrumieniona, złocista i chrupiąca. De volaille wbrew pozorom jest prosty do przygotowania. Co prawda nieco bardziej absorbujący niż samodzielnie smażone kotlety, ale warto poświęcić odrobinę więcej czasu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*