Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kotlet schabowy po parysku w kilka minut
Kotlet schabowy po parysku w kilka minut

Kotlet schabowy po parysku w kilka minut

Kotlet schabowy po parysku to znakomita alternatywa dla tradycyjnego, polskiego „schabowego”. Jego przyrządzenie zajmie ci tylko parę minut. Sprawdź przepis na kotlet w niecodziennym wydaniu.

Kotlety schabowe to specjał, który zazwyczaj kojarzy się nam z tradycyjną kuchnią staropolską. Tym razem mamy dla was recepturę na pyszny kotlet schabowy po parysku. W przepisie tym używamy aromatycznego czosnku i całej gamy świeżych ziół. Niektórzy zapewne pomyślą, że różnica pomiędzy kotletem po parysku a standardowym kotletem schabowym jest duża, ale to nie prawda. Zresztą przekonaj się sam i przetestuj naszą recepturę.

Kotlety schabowe po parysku – z czym je podawać? Do kotletów świetnie pasują młode ziemniaki z masłem i koperkiem, a także marchewka z groszkiem. Doskonałym dodatkiem jest też zasmażana kapusta.

Kotlet schabowy po parysku w kilka minut

Kotlet schabowy po parysku w kilka minut

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: KotletKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Kotlet po parysku to nie tak daleka od polskiej odmiana kotleta schabowego. Różni się tylko użytymi ziołami. Ale koniecznie spróbuj.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 kotlety schabowe

  • mąka pszenna

  • 4 ząbki 4 czosnku

  • 2 2 jajka

  • pieprz i sól do smaku

  • olej i masło do smażenia

  • świeże zioła: oregano, natka pietruszki, rozmaryn, bazylia, majeranek, tymianek


Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od starannego posiekania ziół.
  • Kotlety schabowe rozbijamy za pomocą tłuczka, a potem doprawiamy je z obu stron pieprzem, solą i startym na tarce czosnkiem. Na koniec oprószamy je wcześniej pokrojonymi przyprawami.
  • Przechodzimy do panierowania mięsa. Do naczynia wbijamy 2 jajka i roztrzepujemy je energicznie widelcem. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę pszenną. Na początku kotlety zamaczamy w jajku, a potem przenosimy je do mąki.
  • Zapanierowane kawałki mięsa smażymy na patelni z rozgrzanym masłem i olejem – gdy się zarumienią z obu stron, wykładamy je na talerz.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*