Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kotlet schabowy zapiekany z papryką i serem
Kotlet schabowy zapiekany z papryką i serem

Kotlet schabowy zapiekany z papryką i serem

Kotlet schabowy inaczej. Tradycyjny kotlet schabowy zapiekany pod kołderką z tartego sera żółtego i papryki. Wcześniejsze namoczenie plastrów schabu w mleku powoduje że kotlety są niezwykle soczyste, nie pomijaj tego kroku przepisu, bo jest bardzo istotny. Warto również zwrócić uwagę na grubość plastrów schabu, lepiej jeśli będą nieco grubsze. Najlepszy schab kupisz w masarni, krojony i rozbijany na miejscu. Pakowany schab z marketu na pewno nie będzie tak dobry, jest zazwyczaj suchy i zbyt cienko krojony. Prócz papryki możesz też dać kukurydzę z puszki, czerwoną cebulę lub pieczarki. Takie kolorowe kotlety schabowe od razu wyglądają jakoś zdrowiej. Zaserwowałam je z młodą fasolką szparagową i puree z młodych ziemniaków.

Kotlet schabowy zapiekany z papryką i serem żółtym

Kotlet schabowy zapiekany z papryką i serem żółtym

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

230

kcal

Kotlety schabowe zapiekane pod kołderką z sera żółtego i papryki. Wyjątkowy pomysł na obiad ze schabem. Schabowy w nowej odsłonie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 plastry 2 schabu bez kości

  • 200 ml 200 mleka

  • sól i pieprz

  • mąka pszenna

  • 1 1 jajko

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy lub smalec

  • 1/3 1/3 czerwonej papryki

  • 50 g 50 sera żółtego

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj 2 dość grube plastry schabu i rozbij je, najlepiej niezbyt cienko. Przełóż do naczynia, zalej mlekiem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso z mleka i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym.
  • Schab oprósz solą i pieprzem. Opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Rozgrzej patelnię z olejem lub smalcem. Usmaż kotlety na złocisto po obu stronach. Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Paprykę pokrój drobno, ser żółty zetrzyj na tarce. Składniki wymieszaj ze sobą. Ułóż na kotletach schabowych. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na 15-20 minut.

Uwagi:

  • Kotlety schabowe możesz przygotować dzień wcześniej w większej ilości. W pierwszym dniu zjeść zwykłe schabowe, a w kolejnym przygotować właśnie tą wersję zapiekaną z serem i papryką.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*