Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Krem tortowy z jagodami leśnymi
Krem tortowy z jagodami leśnymi

Krem tortowy z jagodami leśnymi

Przepyszny, intensywny krem tortowy z jagodami leśnymi. Prawdziwie owocowy krem do tortu na bazie śmietanki kremówki. Z tym kremem upieczony tort będzie smakował naprawdę dobrze, jak tort z najwyższej półki. Krem jagodowy dobrze połączyć w torcie z warstwą innego bardziej słodkiego kremu, np. kremu z pralinami Giotto, kremu z białej czekolady lub kremu Kinder Bueno. Uważam że taki słodszy krem fajnie przełamać kremem owocowym, lekko kwaskowym. Dzięki temu tort nie jest aż taki mdły i jest “taki nie za słodki”, momentami orzeźwiający. Zachęcam do przygotowywania kremów tortowych z prawdziwych owoców świeżych lub mrożonych, nie z marmolady czy powideł. Taki prawdziwie owocowy tort to zupełnie inny wymiar wypieków.

Jagodowy krem do tortu

Jagodowy krem do tortu

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

tort
Przygotowanie

25

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

310

kcal

Przepyszny, intensywny krem z jagodami leśnymi do tortu. Krem na bazie jagód leśnych i śmietanki kremówki. Krem do tortu jagodowego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g 200 jagód leśnych świeżych lub mrożonych

  • 30 g 30 cukru

  • 3 łyżeczki 3 soku z cytryny

  • 5 g 5 żelatyny spożywczej uniwersalnej + woda

  • 150 ml 150 mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

  • Jagody leśne zawsze należy umyć, zarówno przed bezpośrednim spożyciem jak i przed ich mrożeniem. Świeże bądź mrożone jagody przełóż do rondelka, zasyp cukrem i gotuj na niewielkiej mocy palnika aż owoce zmiękną i puszczą dużo soku. Jagodową papkę przetrzyj przez drobne sitko aż otrzymasz jagodowy mus.Jagody leśne z cukrem
  • Żelatynę uniwersalną (używam żelatyny z Dr. Oetker) zalej niewielką ilością chłodnej wody, taką żeby tylko ledwie pokryła proszek. Pozostaw na kilka minut do napęcznienia.
  • Przetarty i gładki mus jagodowy ponownie umieść w rondelku, dodaj sok cytrynowy i ponownie doprowadź do wrzenia. Zdejmij z palnika i od razu dodaj kawałek napęczniałej żelatyny. Energicznie wymieszaj żeby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • W wysokim naczyniu ubij schłodzoną śmietankę kremówkę. Powinna być puszysta jednak nie sztywna, nie ubijaj jej do samego końca.
  • Mus jagodowy musi być wystudzony ale rzadki. Jeśli stężał jak galaretka, podgrzej go dosłownie chwilę na palniku aż się rozrzedzi. Do musu dodaj 2 łyżki ubitej śmietanki i wymieszaj. Następnie wszystko przelej do reszty ubitej śmietanki i wymieszaj szpatułką do połączenia.
  • Krem jagodowy od razu wyłóż na biszkopt. Ilość kremu wystarcza na przełożenie tortu o średnicy 16-18 centymetrów.

Uwagi:

  • Ilość kremu pozwala na przełożenie tortu o średnicy 16-18 centymetrów.
  • Krem jagodowy najlepiej komponuje się w torcie z innym bardziej słodkim kremem, np. kremem z białej czekolady, kremem Giotto lub kremem Kinder Bueno.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*