Przepis | Strona główna | Sosy | Pesto alla genovese – zielony sos pesto z Genui
Pesto alla genovese - zielony sos pesto z Genui

Pesto alla genovese – zielony sos pesto z Genui

Pesto alla genovese to najpopularniejszy zielony sos pochodzący oryginalnie z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. To tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach sos pesto z dodatkiem oliwy, świeżej bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera oraz orzeszków piniowych i soli.

Tradycyjnie podawany jest do pieczywa, makaronu (zazwyczaj do makaronu bavette zwanego również linguine lub trenette oraz do trofie), sałaty, serów i innych tradycyjnych dań.

Pesto alla genovese – zielony sos pesto z Genui

5 od 11 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SosyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

400

kcal

Przedstawiamy tradycyjny przepis przywieziony prosto z Genui na zielone pesto z suszonymi pomidorami czyli pesto alla genovese. Podpatrzone we włoskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 duża świeża bazylia w doniczce

  • 2 ząbki czosnku BIO

  • 50 g orzeszków piniowych

  • 50 g sera parmezan lub innego drobno startego twardego sera

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Listki bazylii (bez łodyżek) opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym.
  • W blenderze umieścić bazylię, 2 ząbki czosnku, orzeszki pinii oraz parmezan, oliwę z oliwek i sok z limonki lub cytryny a także sól i pieprz.
  • Całość dokładnie zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Użyć natychmiast do przepisu (jak np. do przepisu na makaron z bazyliowym pesto i krewetkami) lub też przełożycz do słoiczka i przechowywać w lodówce. Przechowywać można maksymalnie 5 dni.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*