Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Kruche ciastka z orzechami włoskimi
Kruche ciastka z orzechami włoskimi

Kruche ciastka z orzechami włoskimi

Te ciasteczka to najdoskonalsze ciastka orzechowe jakie jadłam w życiu. Każdego roku na święta Bożego Narodzenia piecze je moja mama, w tym roku podzieliła się ze mną sekretnym przepisem. Najważniejsze 3 zasady udanych ciastek orzechowych: użyć koniecznie mąki krupczatki, orzechy zmielić grubo (absolutnie nie na pył), ciasto rozwałkować nieco grubiej. Te ciasta pachną świętami, święta kojarzą mi się z orzechami. Są bardzo aromatyczne, nie wyobrażam sobie świąt bez tej słodkości.

Świąteczne ciastka mocno orzechowe

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

40

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

330

kcal

Kruche ciastka pełne grubo zmielonych orzechów włoskich. Najpyszniejsze ciastka orzechowe, które musisz upiec na święta.

Składniki:

  • 300 g mąki krupczatki

  • 200 g zimnego masła

  • 100 g cukru

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %

  • 1 żółtko

  • 150 g orzechów włoskich grubo zmielonych


Sposób przygotowania:

  • Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj mąkę krupczatkę, cukier, sól, kwaśną śmietanę i 1 żółtko. Dłonią zagnieć jednolite kruche ciasto, po czym uformuj je w kulę. Owiń w foliowy woreczek lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Orzechy włoskie zmiel grubo w młynku, postaraj się by grudki orzeszków były nieco większe, nie miel ich na pyłek. Zmielone orzechy wgnieć do ciasta kruchego.
  • Ciasto rozwałkuj na blacie kuchenny na grubość 5 mm (lepiej jeśli ciasta są nieco grubsze). Wykrój ozdobnymi metalowymi foremkami świąteczne kształty.
  • Ciastka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku na grzanie góra, dół w 190 stopniach przez około 10 minut, po upieczeniu powinny być delikatnie zarumienione.
  • Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Oprósz obficie cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce lub pudełeczku.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*