Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Kruche ciastka z orzechami włoskimi
Kruche ciastka z orzechami włoskimi

Kruche ciastka z orzechami włoskimi

Te ciasteczka to najdoskonalsze ciastka orzechowe jakie jadłam w życiu. Każdego roku na święta Bożego Narodzenia piecze je moja mama, w tym roku podzieliła się ze mną sekretnym przepisem. Najważniejsze 3 zasady udanych ciastek orzechowych: użyć koniecznie mąki krupczatki, orzechy zmielić grubo (absolutnie nie na pył), ciasto rozwałkować nieco grubiej. Te ciasta pachną świętami, święta kojarzą mi się z orzechami. Są bardzo aromatyczne, nie wyobrażam sobie świąt bez tej słodkości.

Świąteczne ciastka mocno orzechowe

Świąteczne ciastka mocno orzechowe

4 z 14 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

40

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

330

kcal

Kruche ciastka pełne grubo zmielonych orzechów włoskich. Najpyszniejsze ciastka orzechowe, które musisz upiec na święta.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g 300 mąki krupczatki

  • 200 g 200 zimnego masła

  • 100 g 100 cukru

  • 1 płaska łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżka 1 kwaśnej śmietany 18 %

  • 1 1 żółtko

  • 150 g 150 orzechów włoskich grubo zmielonych


Sposób przygotowania:

  • Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj mąkę krupczatkę, cukier, sól, kwaśną śmietanę i 1 żółtko. Dłonią zagnieć jednolite kruche ciasto, po czym uformuj je w kulę. Owiń w foliowy woreczek lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Orzechy włoskie zmiel grubo w młynku, postaraj się by grudki orzeszków były nieco większe, nie miel ich na pyłek. Zmielone orzechy wgnieć do ciasta kruchego.
  • Ciasto rozwałkuj na blacie kuchenny na grubość 5 mm (lepiej jeśli ciasta są nieco grubsze). Wykrój ozdobnymi metalowymi foremkami świąteczne kształty.
  • Ciastka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku na grzanie góra, dół w 190 stopniach przez około 10 minut, po upieczeniu powinny być delikatnie zarumienione.
  • Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Oprósz obficie cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce lub pudełeczku.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*