Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Proste ciasto kruche ze śliwkami pod kruszonką. Śliwki po upieczeniu miękną tworząc warstwę przypominającą powidła śliwkowe, dlatego ciasto smakuje tak dobrze. Zarówno spód ciasta jak i kruszonkę przygotowujesz z tego samego ciasta, co pozwala zaoszczędzić dużo czasu. To jeden z najszybszych przepisów na kruche ciasto ze śliwkami. Najlepiej upiec je wieczorem, wyjąć z piekarnika i pozostawić do rana do całkowitego wystudzenia. Ciasto nie jest za słodkie, warstwa śliwkowa smakowicie przełamuje smaki. To takie ciasto które przygotujesz w niespełna 20 minut plus czas pieczenia. Pamiętaj by do przepisu użyć dojrzałych śliwek, które łatwo odchodzą od pestki. Możesz użyć węgierek, ale możesz też wykorzystać inne odmiany śliwek. Jeśli wolisz ciasto w słodszej wersji, po wystudzeniu wypieku posyp je dodatkowo cukrem pudrem. Osobiście uwielbiam zajadać to ciasto na gorąco, podgrzewam je w mikrofali i podaję z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych – pycha!

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

350

kcal

Proste ciasto ze śliwkami węgierkami. Najprostszy przepis na kruche ciasto śliwkowe. Ciasto śliwkowe z kruszonką na kruchym spodzie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 dojrzałych śliwek węgierek

  • 200 g 200 zimnego masła

  • 1 1 jajko

  • 300 g 300 mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 100 g 100 cukru kryształ

  • 1 łyżka 1 cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  • W dużej misie wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, zwykły cukier i cukier waniliowy. Dodaj jajko i masło pokrojone w kostkę. Dłońmi zagnieć jednolite ciasto i uformuj kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do schłodzenia w lodówce na 30 minut.
  • W między czasie śliwki węgierki umyj, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.
  • Schłodzone kruche ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 2 części. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. 1 część ciasta rozłóż na dnie naczynia, na to wyłóż pokrojone śliwki. Pozostałą część ciasta kruchego pokrusz w dłoniach tworząc kruszonkę.
  • Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół) i piecz przez 50 minut. Upieczone pozostaw do całkowitego wystudzenia, inaczej ciężko będzie je porcjować i wyjąć z formy. Po wystudzeniu możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Ciasto przepysznie smakuje podane na gorąco (możesz podgrzać je w mikrofali) z gałką lodów.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*