Proste ciasto kruche ze śliwkami pod kruszonką. Śliwki po upieczeniu miękną tworząc warstwę przypominającą powidła śliwkowe, dlatego ciasto smakuje tak dobrze. Zarówno spód ciasta jak i kruszonkę przygotowujesz z tego samego ciasta, co pozwala zaoszczędzić dużo czasu. To jeden z najszybszych przepisów na kruche ciasto ze śliwkami. Najlepiej upiec je wieczorem, wyjąć z piekarnika i pozostawić do rana do całkowitego wystudzenia. Ciasto nie jest za słodkie, warstwa śliwkowa smakowicie przełamuje smaki. To takie ciasto które przygotujesz w niespełna 20 minut plus czas pieczenia. Pamiętaj by do przepisu użyć dojrzałych śliwek, które łatwo odchodzą od pestki. Możesz użyć węgierek, ale możesz też wykorzystać inne odmiany śliwek. Jeśli wolisz ciasto w słodszej wersji, po wystudzeniu wypieku posyp je dodatkowo cukrem pudrem. Osobiście uwielbiam zajadać to ciasto na gorąco, podgrzewam je w mikrofali i podaję z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych – pycha!