Które owoce i warzywa są najlepsze dla Ciebie?

Które owoce i warzywa są najlepsze dla Ciebie?

Owoce i warzywa zawierają naturalne związki roślinne, które pomagają zachować organizm w zdrowiu, a ich różnorodność jest kluczem. Jeśli nie jesteś wielkim fanem warzyw, z pewnością pomyślisz, że ich deficyt w diecie możesz nadrobić, jedząc dużo różnych owoców. Łatwo zrozumieć, dlaczego. Prawie zawsze mówimy o nich razem stosując powiedzenie: „jedz owoce i warzywa”. Ponieważ są to zdrowe pokarmy roślinne, naturalne jest założenie, że są one mniej lub bardziej zamienne pod względem dostarczania składników odżywczych potrzebnych ludzkiemu organizmowi.

Które owoce i warzywa są najlepsze dla Ciebie?

Do pewnego stopnia jest to prawdą. Witaminę C można pozyskać prawie tak łatwo z jagód, jak z brokułów. Potas znajduje się w burakach i bananach. Ale owoce i warzywa dostarczają również różnorodność fitoskładników, które są naturalnymi związkami roślinnymi, mogącymi sprzyjać naszemu zdrowiu. Dlatego też, jeśli jesz jednocześnie zarówno owoce jak i warzywa, najprawdopodobniej otrzymasz najszerszą gamę różnych fitoskładników.

Fitoskładniki są odpowiedzialne za smaki i kolory owoców i warzyw. Kiedy myślimy o owocach i warzywach z perspektywy ich ogromnej różnorodności smaków i odcieni, które zapewniają (zamiast zwykłych źródeł witamin i minerałów), możesz zacząć zdawać sobie sprawę z ich różnic.

Jagody i brokuły jak już wcześniej zostało wspomniane, mają podobną zawartość witaminy C. Jednak ich profil fitoskładnikowy nie mógł być bardziej odmienny. Jagody uzyskują czerwono-fioletowy kolor dzięki pewnym związkom, które występują częściej w owocach niż w warzywach. Z drugiej zaś strony brokuły, kapusta i kalafior posiadają fitoskładniki, które odpowiadają za ich silny aromat. Jednak tych aromatycznych związków nie znajdziemy w owocach. Inny naturalny pigment, likopen, nadaje intensywnie czerwony kolor owocom takim jak pomidor (tak, pomidor to owoc), różowy grejpfrut i guawa. Trudno jednak będzie znaleźć ten związek w dużych ilościach w większości konsumowanych warzyw.

Można spotkać wielu ludzi i usłyszeć wiele głosów, twierdzących, iż jedzenie samych owoców bądź samych warzyw jest tak samo dobre, jak jedzenie tych roślin łącznie. Twoja dieta powinna być jednak bardziej zróżnicowana. Jeśli brzmi to znajomo i myślisz w podobny sposób, zastanów się w jaki sposób możesz pokonać swoje przekonania przed dokonywaniem wyboru pomiędzy owocami a warzywami.

Znajdą się osoby, które nie lubią owoców bardziej od warzyw, co bardzo często ma związek z ich teksturą. Jeśli nie lubisz papkowatej konsystencji dojrzałych owoców, spróbuj włożyć do blendera – świeże lub mrożone owoce – po czym dodaj je do smoothie, nałóż na twarożek albo wymieszaj z jogurtem. Jeśli niektóre owoce są dla Ciebie zbyt cierpkie, spróbuj ich słodszych odmian. Na przykład mandarynki są często słodsze niż większość pomarańczy.

Z kolei jeśli nie lubisz tekstury gotowanych warzyw, spróbuj zjeść je na surowo. Jeśli mocne smaki powstrzymują Cię przed jedzeniem warzyw, baw się z przyprawami, takimi jak różnego rodzaju zioła, czosnek lub cytrusy. Możesz je również dodawać do zup, sosów do makaronu, gulaszu i innych zdrowych przepisów. Gotuj je do miękkości, jednak do tego momentu aby nie straciły jędrności. Następnie ostudź i dodaj do sałatki. W ten sposób nie poczujesz intensywnego aromatu pary.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*