Dynia to królowa każdej jesiennej kuchni. Jest to doskonałe w smaku i niezwykle zdrowe warzywo, które ciągle w Polsce nie jest należycie docenianie. Jeśli jeszcze do tej pory nie poznaliście możliwości dyni w kuchni to czas to zmienić.
Gdy nastanie jesień w handlu możemy spotkać najróżniejsze dynie, zarówno te duże, mniejsze, kropkowane i w różnych kształtach. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które można w kuchni wykorzystać na co najmniej kilkanaście sposobów. Na początek proponujemy placki z dyni. Sposób na ich wykonanie jest naprawdę prosty a ostateczny smak będzie zależał tylko od naszej fantazji, bo placki możemy zrobić zarówno wytrawne jak i słodkie. Bez względu na to, które wybierzemy musimy najpierw przygotować naszą dynię i to właśnie tutaj jest najwięcej pracy. Więc zaczynamy. Dynię kroimy na pół, pozbywamy się skórki oraz środka w którym są pestki.
Oczywiście nie warto wyrzucać pestek, bo po krótkim podsuszeniu w piekarniku będą one gotowe do spożycia i wykorzystania w innych potrawach. Kawałki obranej dyni albo trzemy na dużych oczkach albo do ich rozdrobnienia wykorzystujemy blender. Bardzo polecamy to drugie rozwiązanie, bo tarcie ręczne przy twardej dyni może być męczące a blender poradzi sobie z tym zadaniem bardzo szybko. W zasadzie główne składniki placków to dynia, jajka i mąka. Gdy robimy placki wytrawne to masę solimy, dodajemy biały pieprz i wyraziste przyprawy, które lubimy, bo dynia bywa nieco mdła w smaku. Gdy chcemy mieć placki na słodko to do masy dodajemy cukier lub miód a oprócz tego dowolny aromat i cukier waniliowy. Jeśli ktoś lubi może też dorzucić rodzynki. Do placków słodkich warto dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Innym pomysłem na wykorzystanie dyni w zimne jesienne wieczory jest zrobienie rozgrzewającej zupy z mięsem. W tym celu gotujemy klasyczną zupę jarzynową, w której głównym składnikiem jest oczywiście dynia. Przyprawiamy ją w sposób wyrazisty na przykład dodając imbir i curry. Do zupy dyniowej dodajemy mięso mielone w postaci malutkich pulpecików. Zupa jest naprawdę smaczna i sycąca.
Pamiętajmy o tym, że dynia może być składnikiem wielu jeszcze innych pysznych dań. Warto tutaj wymienić chociażby kotlety jajeczne, naleśniki, potrawki z ryżem, makarony i tarty. Poza tym można przygotować słodkie przekąski takie jak ciasta i muffinki.