Na temat zdrowych diet każdego roku powstają tysiące artykułów, które przekonują o skuteczności takiej, czy innej diety. Wśród licznych diet często mówi się o diecie lekkostrawnej lub o kuchni lekkostrawnej. Dietę lekkostrawną zalicza się do diet leczniczych, gdyż najczęściej towarzyszy ona osobom posiadającym kłopoty z układem pokarmowym.
Lecz nie tylko osoby chore stosują kuchnię lekkostrawną, bo coraz częściej osoby zdrowe postanawiają odżywiać się produktami i daniami lekkostrawnymi tak profilaktycznie dla zachowania zdrowia. I jeżeli nawet dieta lekkostrawna u ludzi zdrowych nie jest stosowana przez nich systematycznie, to przynajmniej jeden posiłek dziennie jest lekkostrawny i zazwyczaj jest to kolacja. I słusznie, że jest to kolacja, gdyż ciężkostrawne posiłki spożywane wieczorem bardzo źle wpływają na układ trawienny, utrudniają zasypianie i zdrowy sen oraz dają szereg nieprzyjemnych dolegliwości.
Dieta lekkostrawna stosowana zapobiegawczo, to również częsty sposób odżywiania się ludzi starszych, albo osób po operacjach układu pokarmowego lub kobiet w ciąży, którym często dokucza zgaga.
Kiedy wskazana jest taka dieta?
Kuchnia lekkostrawna jest wskazana i pomocna w przypadku owrzodzenia żołądka, owrzodzenia dwunastnicy, w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, przy zapaleniu jelit. A także w okresie ciąży oraz po operacjach układu pokarmowego, jak również w przypadku osób w podeszłym wieku.
Lekkostrawny jadłospis
Dieta lekkostrawna to nie jest kuchnia byle jaka i przyrządzana szybko, gdyż nie wolno w niej smażyć produktów i używać gotowych produktów, jak i ostrych przypraw i octu. Kuchnia lekkostrawna, to zdrowa, lecz pracochłonna kuchnia, bo menu trzeba modyfikować i wykazać się pomysłowością, aby wszystko było zdrowe, smaczne i urozmaicone.
Stosując się do zasad kuchni lekkostrawnej konieczne jest, aby w naszej kuchni zagościły potrawy przyrządzane na parze lub gotowane w wodzie, czy też pieczone w folii aluminiowej. Niedozwolone są potrawy smażone w głębokim tłuszczu, jak również pokarmy wędzone i peklowane. Nie należy też zagęszczać zup śmietaną lub zasmażką, a tylko zawiesiną mleka i mąki. Z pośród produktów żywnościowych zalecane są produkty chude, jak chude mięso i chude wędliny, chudy nabiał, pszenne pieczywo, biały ryż, słodkie owoce.
Czym się różni dieta lekkostrawna od diety ciężkostrawnej?
Dieta lekkostrawna od diety ciężkostrawnej różni się tym, że w diecie lekkostrawnej spożywane są pokarmy, które łatwo i szybko ulegają trawieniu i tym samym nie obciążają układu pokarmowego. Nie zalegają w jelitach, nie powodują wzdęć i innych niemiłych dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Co w przypadku kuchni ciężkostrawnej takie przypadki mają często miejsce.
Stosując dietę lekkostrawną trzeba pamiętać o tym, że powinna ona dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, gdyż tylko wtedy człowiek będzie miał siłę i energię.
Niewłaściwy dobór produktów i duża ilość spożywanej żywności oraz niewłaściwa ilości posiłków jest jedną z głównych przyczyn dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Tylko zdrowe produkty, zdrowy styl przyrządzania dań, nieprzejadanie się i spożywanie co najmniej czterech posiłków dziennie jest drogą prowadzącą do zdrowego układu pokarmowego.
produkty gotowane na parze odgrywają naprawdę istotną rolę