Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Babka piaskowa w najprostszym wykonaniu
Babka piaskowa w najprostszym wykonaniu

Babka piaskowa w najprostszym wykonaniu

Babka piaskowa jest jednym z najpopularniejszych ciast przygotowywanych w naszej kuchni. Można ją określić mianem ciasta naszych mam i babć ponieważ jest to deser klasyczny, przyrządzany według tradycyjnej receptury, często przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Do upieczenia babki piaskowej wystarczy kilka podstawowych składników ponadto ciasto można przyrządzić bardzo szybko i nie jest ono trudne do wykonania – często o babce piaskowej mówi się, że jest ciastem, które zawsze wychodzi. Być może więc dlatego jest tak chętnie wybierana przez gospodynie i panie domu. Tradycyjna babka piaskowa umili każde wolne popołudnie, uświetni spotkania rodzinne i wizyty przyjaciół a także będzie znakomitym deserem na świąteczny stół. Nie ma obaw, że coś się nie uda – z tym przepisem każda babka to przepyszne ciasto, lubiane przez wszystkich gości.

Zaletą przygotowania babki piaskowej jest także możliwość wykorzystania ulubionych dodatków oraz ozdobienia jej lukrem lub obsypania cukrem pudrem – wówczas jest jeszcze smaczniejsza.

Babka piaskowa w najprostszym wykonaniu

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

220

kcal

Babka piaskowa to jedno z łatwiejszych ciast. Dodatkowo przedstawiamy wersję bez udziwnień. Poradzi sobie z tym przepisem każdy.

Składniki:

  • 250 g masła

  • 150 g mąki pszennej

  • 150 g skrobi ziemniaczanej

  • 200 g cukru

  • 4 jajka

  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od wymieszania mąki pszennej razem ze skrobią ziemniaczaną.
  • Ponadto oddzielamy białka od żółtek.
  • Masło miksujemy dodając odrobinę soli aż do uzyskania jasnej masy o kremowej konsystencji.
  • Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach dodając stopniowo cukier i żółtka. Po dodaniu każdego z żółtek miksujemy przynajmniej przez minutę.
  • Do powstałej masy dodajemy mąkę wraz ze skrobią ziemniaczaną i mieszamy do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą.
  • Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do ciasta, mieszamy tak aby ciasto było nieco rozrzedzone.
  • Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy mąką. Możemy też zrobić muffiny. Przekładamy do niej gotowe ciasto.
  • Pieczemy przez godzinę w piekarniku w temperaturze 160 stopni C. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image