Kuchnia no waste. Co o niej wiedzieć?

Kuchnia no waste. Co o niej wiedzieć?

Problem marnowania żywności na całym świecie jest ogromny. Wyrzucanie jedzenia dotyczy wszystkich podmiotów branży spożywczej: producentów, przetwórców, sklepów, barów i restauracji oraz konsumentów. Ilość zmarnowanej żywności trudno oszacować.

Według FAO marnowana jest 1/3 wyprodukowanej żywności. Jednocześnie według danych UNICEF rocznie z głodu umiera 11 milionów dzieci. Marnowanie jedzenia było problemem od dawna. Nie można zmienić zmienić całego świata. Jednak warto wprowadzić zmiany we własnej kuchni i dać dobry przykład innym.

Kuchnia no waste. Co o niej wiedzieć?

Jednym z powodów marnowania jedzenia jest jego dostatek oraz konsumpcyjny tryb życia. Warto nie ulegać temu trendowi. Mimo, że reklamy kuszą skutecznie, dobrze jest wprowadzić pewne nawyki do naszego życia. Jednym z nich jest planowanie posiłków oraz zakupów na dłuższy czas np. tydzień. Robiąc zakupy dobrze jest przygotować ich listę i ściśle się jej trzymać.

Bez ulegania żadnym zachciankom czy promocjom. Brak nadmiarowej żywności, która w niedługim czasie wyląduje w koszu pozwoli także zaoszczędzić pieniądze. Kupowanie większej ilości żywności (ale bez przesady) może się sprawdzić jedynie w przypadku produktów z długim terminem ważności. Produkty świeże, z krótkim termin przydatności do spożycia warto kupować w małych ilościach. Zawsze lepiej dokupić świeże jogurt, owoce czy wędliny. Bez konieczności wymyślania z nich dań na siłę tylko po to, żeby się nie zmarnowały.

Dobrym rozwiązaniem jest kupowanie produktów na wagę. Dzięki temu dostaniemy produkt w takiej ilości jaka jest potrzebna. Dobrze jest również zrezygnować z kupowania przetworzonej żywności. Lepszym rozwiązaniem będzie kupienie nieprzetworzonego produktu, z którego ugotujmy zdrowsze danie bez niepotrzebnych, jednorazowych opakowań.

Przyrządzając posiłek warto gotować w takich ilościach, która faktycznie jest potrzebna. Dobrze również przygotowywać posiłki, które smakują domownikom. Jeśli jednak nie uda się zjeść całego posiłku dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie resztek w kuchni. Z niedzielnego rosołu można zrobić pomidorową.

Ziemniaki, które zostały z obiadu można wykorzystać na kopytka, pierogi ruskie czy kluski śląskie. Czerstwy chleb bo zamoczeniu w jajku można usmażyć. Z twardego już pieczywa można zrobić grzanki do zupy albo zapiekanki. Z mocno dojrzałych owoców będzie dobre ciasto lub domową konfiturę.

Produkty o krótkim terminie ważności dobrze jest kupować u lokalnych dostawców. Daleki transport sprzyja psuciu się żywności. Najlepiej owoce, warzywa czy jajka jest kupować u rolników. Wiele z tych produktów nie trafia do hurtowni, ponieważ nie spełniają odpowiednich norm. Mniejszą marchewkę czy jajko można wykorzystać w kuchni. Wystarczy tylko zwiększyć ilość składników.

Jeśli zostaje dużo jedzenia warto podzielić się nim z innymi. Może jakiś starszy, samotny pan mieszka w okolicy, albo ktoś ze znajomych stracił pracę. Są osoby, które będą wdzięczne za ciepły posiłek. Zamiast wrzucić go do kosza można komuś sprawić radość.

Marnowanie jedzenia jest ogromnym problemem, który dotyczy prawie całego świata. Na szczęście coraz więcej ludzi zaczyna myśleć odpowiedzialnie planując zakupy oraz ograniczając wyrzucanie jedzenia. Wspomniane wskazówki są tylko inspiracją. Sposobów ograniczenie marnowania żywności jest wiele. Doskonale wiedzą o tym nasze babcie i prababcie, które doświadczyły trudnych czasów. Nasi przodkowie potrafili docenić każdy kawałek chleba. Z takiej postawy powinniśmy brać przykład.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*