Przepis | Strona główna | Makarony | Jadalne owady. Makaron z konikami polnymi i pesto
Jadalne owady. Makaron z konikami polnymi i pesto

Jadalne owady. Makaron z konikami polnymi i pesto

Jadalne owady to absolutne hit na rynku spożywczym. Określa się je mianem tzw. “nowej żywności” albo “jedzenia przyszłości”, choć w rzeczywistości spożywanie owadów nie jest niczym ani nowym ani nadzwyczajnym. Owady stanowią nieodłączny element diety mieszkańców Tajlandii, Australii, Meksyku czy też krajów afrykańskich i Ameryki Środkowej oraz Ameryki Południowej.

Koniki Polne to duże owady, które z łatwością mogą znaleźć się na talerzu jako zamiennik w każdym przepisie w którym występują np. krewetki koktajlowe. W Meksyku stanowią przysmak. Spożywane są smażone lub w postaci pasty, którą smakuje się chleb. Taki smalczyk z konika polnego. Koniki polne to pyszna uczta, pełna zdrowych składników odżywczych: witaminy A, B, D2 i wysoki procent białka.

Jadalne owady. Makaron z konikami polnymi i pesto

5 od 15 osób
Autor: ProstePesto Danie: MakaronyKuchnia: Polska, WłoskaTrudność: Średnia
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

235

kcal

Przedstawiamy genialny przepis na jadalne owady w postaci makaronu z konikami polnymi, pysznym pesto i parmezanem. Wartości odżywcze na 100g: 595 kcal, białko 48g, tłuszcze 38g, węglowodany 1g, cukry 0g , błonnik 8g.

Składniki:

  • 300 g makaronu

  • 10 g liofilizowanych koników polnych

  • 25 g sera parmezan

  • 2 łyżki masła

  • 12 sztuk pomidorków koktajlowych

  • Składniki na pesto
  • 1 duża bazylia

  • 3 ząbki czosnku BIO

  • 50 g orzeszków piniowych

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 25 g sera parmezan

  • 1 łyżka soku z limonki

  • 1 szczypra soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie pesto
  • Krzaczek bazylii obrać z liści. Listki bazylii (bez łodyg) dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym;
  • W blenderze umieścić bazylię, ząbek czosnku, orzeszki pinii oraz parmezan (25g blendujemy, 25g zostawiamy do dekoracji), oliwę, sok z limonki lub cytryny, sól i pieprz;
  • Całość zblendować aż do uzyskania gładkiej konsystencji pesto;
  • Przygotowanie koników polnych
  • Świeże koniki polne wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 1 minuty. Koniki liofilizowane lub suszone wkładamy na 10 minut do miseczki z zimną wodą do namoczenia;
  • Konikom polnym odrywamy skrzydła oraz nóżki, które nie nadają się do spożycia. Można to zrobić przed smażeniem albo po usmażeniu lub podać z nogami i skrzydłami dla lepszego efektu;
  • Na patelni rozgrzewamy masło. Po rozgrzaniu masła wrzucamy na patelnie koniki polne i smażymy około 1 minut delikatnie mieszając;Jadalne owady. Makaron z konikami polnymi i pesto
  • Przygotowanie dania
  • Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy (przepłukujemy zimną wodą);
  • Makaron przekładamy do garnka, dodajemy przygotowane pesto i dokładnie mieszamy. Możemy delikatnie podgrzać, jeśli za bardzo schłodziliśmy makaron;
  • Makaron z pesto wykładamy na talerze. Na makaron dajemy przygotowane koniki polne. Posypujemy wszystko orzeszkami pini, które nam zostały i parmezanem lub grana padano. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi według uznania;Jadalne owady. Makaron z konikami polnymi i pesto

Uwagi:

  • Uwaga – jeśli jesteś uczulony na skorupiaki, możesz być uczulony także na koniki polne!

Podsumowanie i uwagi

Jadalne owady można kupić w wielu sklepach specjalistycznych. My kupujemy na allegro u sprawdzonego sprzedawcy Eatsect (koszt 46,00zł za 10g).

Liofilizowane owady są produkowane na terenie Unii Europejskiej. Posiadają wszystkie niezbędne certyfikaty jakie powinna mieć żywność i spełniają wszystkie restytucyjne normy pozwalające na spożycie owadów przez człowieka.

Świeże koniki polne czy liofilizowane?

W przepisie podaliśmy także wersję ze świeżych owadów, lecz nie mamy pewności, że świeże owady są bezpieczne. Nie mamy wiedzy, czy nie przenoszą chorób albo też nie stanowią innego zagrożenia, dlatego świeże owady należy spożywać wyłącznie na własną odpowiedzialność.

My polecamy liofilizowane owady (suszone w próżni z postaci zamrożonej). Liofilizowane koniki polne to prawdziwy przysmak. Mają długi okres przechowywania i nie tracą żadnego smaku, koloru ani wartości odżywczej.

A co zamiast jadalnych owadów?

Przepis na identyczne danie, tylko z krewetkami koktajlowymi, jeśli ktoś nie może przełamać się do jedzenia owadów, znajduje się tutaj: makaron z bazyliowym pesto i krewetkami. Dlatego jeśli gotujemy dla kilku domowników a część z nich nie chce spróbować owadów, to można na jego talerz zaserwować krewetki.

Życzymy smacznego. Podzielcie się z nami uwagami.

Gdy już przygotujecie to danie, prześlijcie swoje zdjęcia lub opublikujcie w mediach społecznościowych tagując @ProstePesto (Facebook, Instagram, Twitter). Jeśli chcecie nam pomóc, udostępnijcie ten przepis swoim znajomym.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*