Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Barszcz czerwony według Ewy Wachowicz
Barszcz czerwony według Ewy Wachowicz

Barszcz czerwony według Ewy Wachowicz

Zamierzacie przyrządzić pyszny barszcz czerwony na Święta i szukacie dobrego, sprawdzonego przepisu? Dobrze trafiliście! Mamy dla was przepis na wyśmienity barszcz czerwony robiony na tradycyjnym zakwasie, którego autorką jest Ewa Wachowicz.

Barszcz czerwony, który każdego roku gości na talerzach wielu Polaków podczas wieczerzy mógł się już co niektórym znudzić. Zachęcamy, aby w tym roku skorzystać z poniższego przepisu i ugotować smakowity czerwony barszcz według pomysłu Ewy Wachowicz. Danie jest na tyle pyszne, że bardzo szybko znika z talerzy.

Barszcz czerwony z uszkami to obok karpia, pierogów czy bigosu obowiązkowa, wigilijna potrawa. Powinien być delikatnie kwaskowy i mieć bogaty aromat. Niezwykłe walory smakowe i zapachowe zupa zawdzięcza buraczanemu zakwasowi oraz dodatkowi czosnku i przypraw. Zakwas nadaje potrawie charakteru i apetycznej barwy. Zobacz też koniecznie przepisy na czysty barszcz czerwony z uszkami z mięsem, domowy zakwas buraczany do barszczu i do picia, świąteczny barszcz czerwony albo oryginalny barszcz po ukraińsku.

Barszcz czerwony według Ewy Wachowicz

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

235

kcal

Zamierzacie przyrządzić pyszny barszcz czerwony na Święta lub inną okazję i szukacie dobrego, sprawdzonego przepisu? Dobrze trafiliście! Mamy dla was przepis Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 5 suszonych grzybów

  • 1 włoszczyzna

  • 4 ziarna czarnego pieprzu

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 ząbki czosnku

  • pieprz, sól, cukier do smaku

  • zakwas buraczany (albo robimy samodzielnie według poniższego)

  • Zakwas buraczany
  • 3 L przegotowanej, letniej wody

  • 1 główka czosnku

  • 1 kg czerwonych buraków

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 kawałek korzenia chrzanu

  • 3 łyżeczki soli

  • 1 kromka chleba razowego lub żytniego

  • 1 szczypta cukru


Sposób przygotowania:

  • Płuczemy i moczymy grzyby. Później grzyby wraz z wodą i oczyszczone warzywa zalewamy chłodną wodą, zagotowujemy.
  • Dorzucamy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i pieprz. Gotujemy całość ok. 40 minut, aż otrzymamy aromatyczny bulion.
  • Przecedzamy go i wlewamy do niego zakwas buraczany (przepis znajdziecie poniżej).
  • Wlewamy taką ilość, aby barszcz miał ciemno rubinową barwę i był aromatyczny.
  • Dodajemy także posiekane ząbki czosnku i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na końcu doprawiamy zupę cukrem, pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Możemy go jeszcze raz przecedzić.
  • Zakwas buraczany
  • Oczyszczamy buraki i kroimy je w plasterki, przekładamy do słoja lub glinianego naczynia.
  • Wrzucamy do nich obrany chrzan, przekrojone ząbki czosnku, kromkę chleba oraz kminek.
  • Wodę łączymy z cukrem, solą i zalewamy nią buraki.
  • Wszystko musimy obciążyć (np. talerzem i kamieniem) w taki sposób, aby warzywa były w pełni przykryte płynem.
  • Zakwas powinniśmy odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*