Kuchnia węgierska. Poznaj smaki naszych bratanków

Kuchnia węgierska. Poznaj smaki naszych bratanków

Nie ma chyba nikogo, kto nie słyszałby o gulaszu, leczo czy też zupie rybnej. Wszystkie te aromatyczne potrawy okraszone cygańską muzyką stanowią swoistą wizytówkę jednej z najsmaczniejszych kuchni środkowoeuropejskich – kuchni węgierskiej.

Kuchnia węgierska. Poznaj smaki naszych bratanków

Dania węgierskie są bardzo popularne szczególnie w regionach Europy Środkowej i Wschodniej. Charakteryzują się przede wszystkim bogactwem warzyw, przypraw, z czego najchętniej dodawana jest przede wszystkim sproszkowana papryka cebula czy czosnek, oraz owoców z których produkuje się wina. Często spotykane są również dania rybne, Węgrzy bardzo chętnie wykorzystują karpie, sandacze, sumy, szczupaki i jesiotry.

Najbardziej rozpoznawalnymi potrawami kuchni węgierskiej są na pewno gulasz, czyli pörkölt, leczo (lecsó) oraz zupa rybna podawana z chlebem, czyli halászlé.

Nie należy zapominać również o tradycyjnych węgierskich alkoholach, takich jak tokaj, czyli białe wino z winogron z dużą ilością cukru, palinka wytwarzana ze śliwek, czereśni, gruszek i brzoskwiń oraz törley, czyli węgierskiej wersji szampana.


Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką

Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką

Gulasz z soczystym i rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Jednogarnkowe danie z papryką i wieprzowiną.


Leczo z papryką i cukinią

Leczo węgierskie z aromatyczną papryką i cukinią

Połowa sierpnia, a więc sezon na leczo rozpoczęty! Papryka, cukinia i dobrej jakości kiełbasa. Odkryj sekret przyrządzenia najlepszego leczo.


Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*