Przepis | Strona główna | Blog | Kulinarne smaki. Dobry olej zawsze pycha
Kulinarne smaki. Dobry olej zawsze pycha

Kulinarne smaki. Dobry olej zawsze pycha

Olei jadalnych w sprzedaży jest wiele. Jedne pyszne, a drugie mniej smaczne, lecz wszystkie są zdrowe, gdy je się z umiarem. Pośród nich są takie, które nadają się do spożycia wyłącznie na zimno i stosuje się je do sałatek i surówek, a także do chleba z solą i wtedy stanowić mogą tak zwane “czekadełko”, gdy czeka się na pełny, gorący posiłek. Inne oleje przeznaczone są głównie do dań ciepłych. Są również oleje uniwersalne z przeznaczeniem do wszystkich dań, zarówno tych ciepłych, jak i zimnych. Powstaje pytanie, jak więc wybrać ten najlepszy dla siebie olej?

Kulinarne smaki. Dobry olej zawsze pycha

Mniej znane oleje, lecz równie smaczne i wartościowe, jak te popularne

Na półkach sklepowych obok tych znanych i najbardziej popularnych olejów znajdziemy również inne, które są mniej znane, lecz warte spróbowania, bo wartościowe dla organizmu człowieka, jak olej sojowy, olej kokosowy, olej z awokado, olej z orzechów, olej z pestek winogron i olej z pszennych zarodków.

  • Olej sojowy jest źródłem kwasów tłuszczowych wielokrotnie nienasyconych, witaminy E i K oraz lecytyny (jest to grupa organicznych związków chemicznych), steroli (organicznych związków chemicznych należących do steroidów), flawonoidów ( organicznych związków chemicznych występujący w roślinach pełniący funkcję barwników i przeciwutleniaczy). Poza tym olej sojowy posiada delikatny smak i zapach i jest doskonały zarówno do smażenia, duszenia, gotowania, jak i do sałatek i surówek.
  • Olej kokosowy wskazany jest dla osób będących na diecie odchudzającej, gdyż przyspiesza metabolizm. Pachnie kokosem i nadaje się do spożycia na ciepło i na zimno. Zawiera kwasy nasycone i nie podnosi cholesterolu.
  • Olej z awokado zawiera kwas omega 3 i omega 9. Wspomaga serce, pamięć i koncentrację. Polecany do spożycia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach.
  • Olej z orzechów włoskich. Bardzo bogaty w witaminę E. Stosowany do dań na zimno. Posiada orzechowy zapach i smak. Wspomaga pracę mózgu i układu krwionośnego, jak również cały organizm.
  • Olej z pestek winogronu pozwala na smażenie, gotowanie i pieczenie produktów i pozwala zachować naturalny smak potraw. Olej z pestek winogronu posiada delikatny aromat i smak.
  • Olej z zarodków pszennych jest bardzo cenny, bo zawiera idealne proporcje tłuszczów i witaminę E.

Powszechnie znane, popularne i doceniane oleje

Wiele osób unika tłuszczu zwierzęcego i w swojej kuchni używa tłuszczy roślinnych. Nikt nie powinien wykluczać tłuszczów ze swojej diety, gdyż są one potrzebne naszemu organizmowi, bo dostarczają mu siły i energii. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, jak witaminę A, B, D, E, K. Oleje różnią się pomiędzy sobą kilkoma szczegółami, jak konsystencją, smakiem, kolorem i tym do czego są przeznaczone.

Do najczęściej używanych w polskiej kuchni należy olej rzepakowy, olej lniany, olej słonecznikowy oraz oliwa z oliwek.

  • Olej rzepakowy to jeden z najbardziej popularnych olejów w Polsce. Jest bardzo zdrowy i posiada delikatny smak. Jest uniwersalny, bo nadaje się do gotowania i pieczenia, a także do przygotowywania dań na zimno
  • Olej lniany posiada wysoką zwartość kwasów omega 3. Jest bardzo zdrowy dla całego organizmu i polecany jest dla osób walczących z nadwagą. Najlepiej używać go do dań zimnych i nie smażyć na oleju lnianym oraz przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu, lecz niezbyt długo.
  • Olej słonecznikowy jest bardzo popularny. Posiada łagodny smak oraz kwasy tłuszczowe omega 3 i witaminę E i K. A witamina E jest trudna do zdobycia, gdyż najrzadziej ze wszystkich witamin występuje w pożywieniu, a w oleju słonecznikowym jest obecna i dlatego warto go spożywać. Poza tym olej słonecznikowy należy do uniwersalnych, gdyż nadaje się zarówno do dań na zimno, jak i do gotowania, lecz nie jest polecany do smażenia.
  • Oliwa z oliwek jest skarbnicą tłuszczu jednonienasyconego. Oliwa z oliwek nie nadaje się do wysokich temperatur, lecz wspaniale nada się do spożycia na surowo do chleba, do sałatek i surówek oraz do sosu winegret.
    Danie polegające na maczaniu chleba w oleju pochodzi z Włoch. Olej do maczania chleb musi być lekko posolony. Może to być mieszanka oleju i ziół na przykład prowansalskich, albo mieszanka oleju z rozdrobnionym czosnkiem. Dodatkami do oleju mogą też być inne przyprawy i zioła według własnej pomysłowości i smaku

Wartość energetyczna oleju

Olej jest wysokokaloryczny, lecz przecież nie spożywamy go litrami, a tylko co najwyżej łyżkami. W jednej łyżce znajduje się 40 kalorii. Natomiast w 100 gramach dużo ponad 800 kalorii. W 100 gramach oleju jest również 14 g. kwasów tłuszczowych nasyconych, 33 g. kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 48 g. kwasów jednonienasyconych. Natomiast nie ma w nim cukru i białka oraz cholesterolu i błonnika.



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*