Ponieważ większość populacji świata spożywa mięso, to warto skupić się na konsumpcji mięsa i wyrobów mięsnych. Bardzo dużo osób uwielbia drób. Mięso drobiowe pochodzi od ptaków hodowlanych. Jest zdrowe. Posiada dużo większą wartość odżywczą niż mięso czerwone. Jest też dietetyczne, gdyż zawiera mało tłuszczu i dużo białka.
Jest to wspaniała wiadomość dla osób dbających o linię i osób będących na diecie odchudzającej. Jak również osób prowadzących dietetyczną kuchnię ze względu na chorobę. A także dla dzieci, jak i osób w podeszłym wieku. Mięso drobiowe jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Przy czym najbardziej polecane jest mięso pochodzące z piersi kurczaka lub indyka.
Polacy doceniają walory mięsa drobiowego, bo spożycie tego produktu ocenia się na dwadzieścia pięć procent ogólnie spożywanego mięsa. Jest to jednak wciąż za mało, ponieważ w wielu innych krajach procent ten jest znacznie wyższy. Oprócz mięsa kurzego i indyczego spożywane jest także mięso kacze i tak zwana gęsina.
Lecz zdecydowana większość konsumentów przepada i nie może obejść się bez mięsa pochodzącego od kur. Czyli przepada za kurczakiem, który podawany jest w różnej postaci. Gdyż można go gotować, piec, grillować, smażyć, dusić. Oczywiście w każdej postaci najlepiej smakuje dobrze przyprawiony.
Czym przyprawić kurczaka ?
Istnieje masa przypraw do kurczaka. Począwszy od tych, które możemy kupić w sklepie, po te sporządzane samodzielnie w domu. Najczęściej jednak kupujemy gotowe przyprawy, gdyż urzeka nas ich zapach i oczywiście smak.
Z pośród proponowanych możemy wybrać taki smak i aromat, jaki nam najbardziej odpowiada. A więc np. korzenny, ziołowy. Do przypraw najczęściej używanych do posypania kurczaka np. przed pieczeniem zaliczamy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę, goździki, paprykę słodką i ostrą, imbir, curry, majeranek i wiele innych.
Wszystkie one nadają potrawie wyśmienity smak i aromat niezależnie od tego, w jakiej postaci są serwowane i do jakich przystawek podawane.