Spaghetti bolognese - klasyczny przepis

Spaghetti bolognese – klasyczny przepis

Kuchnię włoską zna i lubi każdy. To chyba najpopularniejsza kuchnia w naszym kraju. Wystarczy zwrócić uwagę na ogromną ilość restauracji serwujących właśnie potrawy wywodzące się z Półwyspu Apenińskiego – takie miejsca znajdziemy zarówno w wielkich miastach jak i mniejszych miasteczkach.

Różnorodność smaków i ogrom potraw a także niezwykłych połączeń smakowych, często także prostota wykonania – to wszystko cechuje kuchnię słonecznej Italii. Próbujemy jej chętnie będąc we Włoszech ale też chcemy odtwarzać smak w domowym zaciszu.

Spaghetti czy pizza to najbardziej rozpoznawalne dania włoskie. Spaghetti bolognese zaś to chyba najprostsze danie, które możemy przygotować. Wymaga użycia zaledwie kilku składników, można je przygotować błyskawicznie a co najważniejsze – uda się każdemu. Warto przyrządzić je już teraz!

Spaghetti bolognese - klasyczny przepis

Spaghetti bolognese – klasyczny przepis

5 z 1 głos
Danie: SpaghettiKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

500

kcal

Spaghetti bolognese to klasyka gatunku. Nie ma nic bardziej włoskiego. A tradycyjny przepis na spaghetti bolognese zachwyci każdego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g 300 makaronu spaghetti

  • 300 g 300 mięsa mielonego

  • 1 1 cebulę

  • 2 ząbki 2 czosnku

  • 2 łyżki 2 oleju

  • 1 1 marchewkę

  • 1 puszkę 1 krojonych pomidorów bez skórki

  • 3 łyżki 3 przecieru pomidorowego

  • 100 ml 100 bulionu (wywar może być mięsny lub warzywny)

  • 2 łyżeczki 2 suszonego oregano

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od dokładnego obrania i poszatkowania cebuli i czosnku. Następnie podsmażamy je na oleju na patelni.
  • Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na patelnię i dodajemy też mięso mielone. Mieszamy i podsmażamy przez chwilę.
  • Dodajemy pomidory z puszki, wlewamy przecier pomidorowy i bulion.
  • Dusimy pod przykryciem przez kwadrans do 20 minut a na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
  • Przygotowujemy makaron: gotujemy w osolonej wodzie według przepisu umieszczonego na opakowaniu (poszczególne rodzaje mogą nieco różnić się czasem gotowania dlatego trzeba sprawdzić samemu) i odcedzamy na durszlaku.
  • Makaron rozkładamy na talerzach i polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Możemy także posypać parmezanem i przyozdobić świeżą bazylią. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*