Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Efektowny obiad z dużą ilością warzyw, który przygotujesz w bardzo łatwy sposób. W większości przepisów tego typu zaleca się wydrążenie wnętrza cukinii, żeby łatwiej można było napakować do niej farsz. Stwierdziłam że trochę szkoda pozbywać się pysznej cukinii kosztem mięsa, dlatego farsz nałożyłam na wierzch. Może nie wygląda tak efektownie i ślicznie, ale z pewnością jest więcej cukinii w cukinii. Ten obiadek jadła też z nami moja ponad roczna córka, a bardzo mi zależy żeby jej posiłki były bogate w warzywa.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

5.0 z 1 głos
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

35

min.
Kalorie

230

kcal

Cukinie pieczone z farszem z mięsa mielonego wieprzowego. Pomysł na obiad z dużą ilością warzyw. Dla dzieci i dla dorosłych.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 cukinie średniej wielkości

  • 300-400 g mięsa mielonego wieprzowego*

  • 1 cebula

  • 2 pomidory

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • szczypta łagodnego pieprzu

  • sól*

  • 50 g sera żółtego Gouda


Sposób przygotowania:

  • Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone, rozdrobnij drewnianą łyżką i usmaż do całkowitego ścięcia. Pod koniec smażenia dodaj przyprawy: majeranek, słodką paprykę, pieprz i sól (chyba że przygotowujesz posiłek dla małego dziecka, wtedy pomiń dodatek soli). Patelnię zdejmij z palnika.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki. Oba składniki dodaj do jeszcze ciepłego farszu mięsnego, wymieszaj ale nie podgrzewaj już na tym etapie.
  • Każdą cukinię pokrój na 4 części. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch cukinii wyłóż farsz. Zapiecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni przez 35 minut (jeśli cukinie będą się za bardzo rumienić, naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową na czas pieczenia).

Uwagi:

  • *Możesz użyć innego gatunku mięsa mielonego, wołowe i drobiowe też będą smaczne.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*