Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Cukinia smażona w złocistej panierce
Cukinia smażona w złocistej panierce

Cukinia smażona w złocistej panierce

Smażone talarki panierowanej cukinii, podobnie jak patison są pyszną alternatywą dla mięsnych dań. Cukinia to wdzięczne warzywo w każdej formie, wystarczy niewielka ilość przypraw by smakowicie manipulować i dostosować jej smak do naszej zachcianki kulinarnej. Cukinię można grillować, podsmażyć na patelni, przygotować z niej nitki makaronu warzywnego przypominającego tagliatelle. Można też przygotować ją według poniższej instrukcji i w efekcie otrzymać wegetariańskie panierowane kotleciki z plasterków cukinii. Szybko, smacznie i przyjemnie.

Warzywne kotleciki cukiniowe w panierce

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

120

kcal

Talarki cukinii panierowane jak kotlety, usmażone w panierce na złocisto. Cukinia smażona w panierce na wegetariański obiad.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 większa zielona cukinia

  • 3 łyżki 3 mąki pszennej

  • 1 1 duże jajko + 50 ml mleka

  • 4 czubate łyżki 4 drobno zmielonej bułki tartej

  • wegeta Natur, sól i pieprz

  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  • Cukinii nie obieraj, odetnij jedynie jej końce. Pokrój na talarki o grubości około 0,4 mm. Tak przygotowaną cukinię obsyp solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną wegety. Możesz także użyć innych ulubionych przypraw, cukinia z pewnością je polubi.
  • Przygotuj 3 niewielkie miseczki, wypełnij je kolejno: mąką pszenną, roztrzepanym jajkiem z mlekiem, a do ostatniej wsyp bułkę tartą.
  • Każdy plasterek cukinii opanieruj według podanej powyżej kolejności. Następnie usmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem, smaż bo obu stronach do uzyskania złocistej skorupki. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
  • Panierowaną cukinię podawaj z ulubionym sosem, może to być najzwyklejszy ketchup lub moje ulubione tzatziki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*