Przepis | Strona główna | Blog | Lodówka z komorą świeżości
Lodówka z komorą świeżości

Lodówka z komorą świeżości

Niestety, ceny świeżych produktów wzrosły, co sprawia, że skuteczne przechowywanie żywności staje się priorytetem. Po tym wszystkim, nikt nie chce wydawać pieniędzy na jedzenie, a następnie wyrzucić go, ponieważ ulega uszkodzeniu, a najlepszym sposobem na ochronę produktów w lodówce jest użycie szuflady wilgotności. W tym artykule wyjaśnimy Ci czym jest komora świeżości i jak działa, abyś mógł podjąć świadomą decyzję.

Lodówka z komorą świeżości

Co to jest komora świeżości?

Jest to komora wewnątrz lodówki, która reguluje poziom wilgotności, aby zachować świeżość produktów. Różne rodzaje produktów wymagają różnych poziomów wilgotności, aby zachować ich optymalną świeżość przez dłuższy czas. Szuflada wilgotnościowa jest czasami nazywana szufladą na warzywa i może znacznie wydłużyć okres przydatności do spożycia produktów, eliminując potrzebę częstszego kupowania produktów i oszczędzając pieniądze dzięki ograniczeniu marnowania żywności.

Jak działa komora świeżości?

Komora świeżości posiada mechanizm przesuwny, który można regulować w celu zmiany poziomu wilgotności wewnątrz. Jest to przydatne, ponieważ różne rodzaje produktów reagują na wilgotność w różny sposób, co utrudnia przechowywanie niektórych rodzajów produktów razem. Z tego powodu wiele osób posiada wiele szuflad wilgotnościowych przeznaczonych dla różnych typów produktów, które mogą być bezpiecznie przechowywane razem; dostępne są dwa główne typy konfiguracji.

  1. Komora o niskiej wilgotności. Ta konfiguracja szuflad jest idealna dla produktów, które nie są wrażliwe na utratę wilgoci i które emitują pewien poziom gazu etylenowego. Kiedy potrzebujesz tej konfiguracji, otwórz okno, aby wilgoć i gaz etylenowy w szufladzie mogły łatwo uciec. Szuflada o niskiej wilgotności jest idealna dla takich produktów, jak awokado, jabłka, figi, melony, papaje, mango, banany, gruszki i wszelkie owoce pestkowe, takie jak śliwki, brzoskwinie, morele i inne. Są owoce, które lepiej przechowują się poza lodówką, takie jak ananasy, jabłka, banany, granaty, mango i owoce pestkowe. Na przykład: jabłko można spokojnie przechowywać w lodówce, jeśli zamierzamy spożyć je w ciągu tygodnia.
  2. Komora o wysokiej wilgotności. Jest to konfiguracja dla każdego przechowywanego produktu, który wymaga większej wilgotności i jest wrażliwy na straty gazu etylenowego. Zamknięcie okna zablokuje całą wilgoć, a to pomoże Twoim produktom pozostać świeżymi i chrupiącymi przez znacznie dłuższy czas. Jest to idealne środowisko do przechowywania produktów takich jak brokuły, marchew, kalafior, bakłażan, ogórek, zioła, zielone warzywa, papryka, truskawki, groszek, arbuzy, dynia i brukselka.

Wskazówki dotyczące przechowywania.

Wiele owoców wydziela gaz etylenowy, który działa jako czynnik dojrzewania, ale może zepsuć niektóre rodzaje warzyw, jeśli są przechowywane w tej samej komorze świeżości. Podział produktów według rodzajów wymienionych powyżej pomoże przedłużyć ich trwałość; sensowne jest posiadanie co najmniej jednej szuflady wilgotnościowej przeznaczonej do niskiej wilgotności i jednej do wysokiej wilgotności, aby oddzielić produkty w celu ich efektywnego przechowywania. Owoce cytrusowe to osobny przypadek i należy do nich podchodzić inaczej. Te rodzaje owoców preferują bardzo niski poziom wilgotności i nie przechowują się dobrze nawet w szufladzie o niskiej wilgotności. Owoce cytrusowe najlepiej przechowywać w lodówce, ale nie w komorze świeżości.



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*