Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Pierwsza zupka jarzynowa bobasa
Pierwsza zupka jarzynowa bobasa

Pierwsza zupka jarzynowa bobasa

Jedna z pierwszych potraw jaką możesz podać niemowlakowi podczas rozszerzania diety po skończonym 6 miesiącu życia. Zupkę jarzynową możesz zaserwować dziecku już jako jeden z pierwszych posiłków. Zupa z gotowanej marchewki, korzenia pietruszki i ziemniaka z odrobiną oleju słonecznikowo – rzepakowego. Okraszenie warzyw tłuszczem jest zalecane, zabieg ten ma na celu zwiększenie kaloryczności potrawy. Warto sięgnąć po olej z pierwszego tłoczenia, dobrej jakości i przede wszystkim pierwszej świeżości. W tym celu polecam specjalny Olej dla dziecka marki Olini, to olej słonecznikowo – rzepakowy, którego można używać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zupka jarzynowa dla niemowlaka

Zupka jarzynowa dla niemowlaka

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

60

kcal

Rozszerzanie diety niemowlaka, BLW. Przepis na pierwszą zupkę jarzynową dla niemowlaka. Marchew, pietruszka, ziemniak.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 marchewka

  • 1 1 pietruszka korzeń

  • 1 1 ziemniak średniej wielkości

  • 250 ml 250 wody mineralnej Mama i Ja

  • 1 łyżeczka 1 oleju dla dziecka słonecznikowo – rzepakowego Olini


Sposób przygotowania:

  • Wybierz warzywa ze sprawdzonego źródła, z dbałością o ich dobrą jakość i świeżość. Każde warzywo umyj bieżącą wodą i obierz ze skórki.
  • Przygotowaną marchewkę, korzeń pietruszki i ziemniaka pokrój na mniejsze części i przełóż do rondelka. (najlepiej gotuj w garnku szklanym lub ze stali nierdzewnej). Dodaj wodę mineralną. Przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika do miękkości warzy, czas gotowania powinien wynosić między 20 a 30 minut.
  • Ugotowane jarzyny wraz z płynem zblenduj rozdrabniając kawałki warzyw. Nie blenduj zupy na gładki mus, postaraj się zachować grudkową konsystencję.
  • Zupkę pozostaw do wystudzenia. Porcję zupki przełóż do miseczki, dodaj do niej niewielką ilość oleju dla dziecka i wymieszaj.
  • Pozostałą zupkę jarzynową możesz poporcjować i zamrozić. Mrożoną zupkę postaraj się zużywać na bieżąco, najlepiej w ciągu 5 – 7 dni od jej przygotowania.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*