Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Lody śmietankowe straciatella bez jajek
Lody śmietankowe straciatella bez jajek

Lody śmietankowe straciatella bez jajek

Niby zima i zimno na dworze ale chętka na łakocie i słodkości zwyciężyła. Szczególnie że restauracje pozamykane przez koronawirusa i każdy tęskni za czymś smakowitym. Pozostaje przygotowanie rozkosznych lodów i zaspokojenie zachcianek w domowym zaciszu.

Do tych lodów nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu, ani maszyny do lodów. Nie zawierają w swoim składzie jaje, których spożywanie na surowo nie jest rozsądne i bezpieczne. Lody przygotujesz z 3 składników i gwarantuję że będą wyśmienite!

Lody śmietankowe z kawałkami czekolady i mleczkiem skondensowanym

Lody śmietankowe z kawałkami czekolady i mleczkiem skondensowanym

4 z 6 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: LodyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

pojemnik
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

5

godz. 
Kalorie

180

kcal

Domowe lody straciatella z kawałkami czekolady z zaledwie 3 składników. Lody śmietankowe z czekoladą bez jajek i bez użycia maszyny do lodów.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 ml 500 śmietanki kremówki 30 % schłodzonej w lodówce co najmniej 3 godziny

  • 2 tubli 2 zimnego mleczka skondensowanego słodzonego Gostyń (2 x 150 g)

  • 2 tabliczki 2 gorzkiej czekolady deserowej Milka Dark (2 x 85 g) grubo posiekanej nożem


Sposób przygotowania:

  • Schłodzoną słodką śmietankę zmiksuj mikserem tylko do napowietrzenia i zwiększenia objętości, nie ubijaj śmietanki na sztywno.
  • Wlej słodzone mleczko zagęszczone i krótko zmiksuj całość, jedynie do połączenia. Na koniec wsyp posiekaną gorzką czekoladę i zamieszaj łyżką lub szpatułką.
  • Powstałą dość rzadką w konsystencji masę przelej do plastikowego pojemnika, zamknij szczelnie pokrywką. Wstaw do zamrażarki najlepiej na całą noc.
  • Od momentu włożenia lodów do zamrażarki co pół godziny wyjmij pojemnik i zamieszaj lody metalową łyżką lub mocnym widelcem, dzięki mieszaniu i napowietrzaniu nie zbiją się w lodowatą bryłę. Tą czynność powtórz 3 razy, później zostaw lody w spokoju do rana.

Uwagi:

  • Lody nakładaj najlepiej specjalną metalową łyżką do lodów, która nie wygina się, jest solidna i ostro zakończona.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*