Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Lody śmietankowe straciatella bez jajek
Lody śmietankowe straciatella bez jajek

Lody śmietankowe straciatella bez jajek

Niby zima i zimno na dworze ale chętka na łakocie i słodkości zwyciężyła. Szczególnie że restauracje pozamykane przez koronawirusa i każdy tęskni za czymś smakowitym. Pozostaje przygotowanie rozkosznych lodów i zaspokojenie zachcianek w domowym zaciszu.

Do tych lodów nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu, ani maszyny do lodów. Nie zawierają w swoim składzie jaje, których spożywanie na surowo nie jest rozsądne i bezpieczne. Lody przygotujesz z 3 składników i gwarantuję że będą wyśmienite!

Lody śmietankowe z kawałkami czekolady i mleczkiem skondensowanym

4 od 6 osób
Autor: Paweł Clad Danie: LodyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

pojemnik
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

5

godz. 
Kalorie

180

kcal

Domowe lody straciatella z kawałkami czekolady z zaledwie 3 składników. Lody śmietankowe z czekoladą bez jajek i bez użycia maszyny do lodów.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 % schłodzonej w lodówce co najmniej 3 godziny

  • 2 tubli zimnego mleczka skondensowanego słodzonego Gostyń (2 x 150 g)

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady deserowej Milka Dark (2 x 85 g) grubo posiekanej nożem

Sposób przygotowania:

  • Schłodzoną słodką śmietankę zmiksuj mikserem tylko do napowietrzenia i zwiększenia objętości, nie ubijaj śmietanki na sztywno.
  • Wlej słodzone mleczko zagęszczone i krótko zmiksuj całość, jedynie do połączenia. Na koniec wsyp posiekaną gorzką czekoladę i zamieszaj łyżką lub szpatułką.
  • Powstałą dość rzadką w konsystencji masę przelej do plastikowego pojemnika, zamknij szczelnie pokrywką. Wstaw do zamrażarki najlepiej na całą noc.
  • Od momentu włożenia lodów do zamrażarki co pół godziny wyjmij pojemnik i zamieszaj lody metalową łyżką lub mocnym widelcem, dzięki mieszaniu i napowietrzaniu nie zbiją się w lodowatą bryłę. Tą czynność powtórz 3 razy, później zostaw lody w spokoju do rana.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Lody nakładaj najlepiej specjalną metalową łyżką do lodów, która nie wygina się, jest solidna i ostro zakończona.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image