Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Puszyste lody chałwowe ze śmietanką
Puszyste lody chałwowe ze śmietanką

Puszyste lody chałwowe ze śmietanką

Lody chałwowe z czystym sumieniem można określić mianem najsmaczniejszych lodów na świecie. Ulubione lody dzieci i dorosłych. Deser idealny zarówno w smaku, jak i w sposobie przyrządzenia.

Dzięki zawartości chałwy lody są puszyste oraz niezwykle aksamitne. Ich zaletą jest to, że nie zamarzają na twardą bryłę. Do wykonania lodów z tego przepisu nie jest potrzebna maszyna do lodów, ani żadne inne skomplikowane urządzenie. Za pomocą tradycyjnego miksera ręcznego, połączymy poszczególne składniki i napowietrzymy masę zapewniając jej puszystość.

Musicie spróbować chociaż raz. Gwarantuję że na jednym razie się nie skończy.

Puszyste lody chałwowe ze śmietanką

Puszyste lody chałwowe ze śmietanką

5 z 13 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeseryKuchnia: ArabskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

6

godz. 
Kalorie

200

kcal

Miękkie i delikatne lody chałwowe bez konieczności użycia maszyny do lodów. Lody przygotowane według tego przepisu są ucztą dla kubków smakowych.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 g 250 chałwy mlecznej lub waniliowej (najlepiej firmy Odra)

  • 250 ml 250 schłodzonej śmietanki 30%

  • 2 2 jaja swojskie, ściółkowe

  • 2 łyżki 2 cukru pudru

  • 1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią

  • szczypta soli morskiej


Sposób przygotowania:

  • Schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno. Pod sam koniec ubijania wsypać cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią.
  • W osobnym naczyniu ubić jajka na sztywną pianę. Zacząć od ubijania samych białek ze szczyptą soli. Po napowietrzeniu i ubiciu białka, stopniowo dodawać po 1 żółtku.
  • Ubitą na sztywno śmietankę 30%, połączyć delikatnie szpatułką z pianą z jajek oraz pokruszoną drobno chałwą. Przełożyć do zamykanego pojemnika i umieścić w zamrażarce co najmniej na 6 godzin.
  • Tak przyrządzone lody, można podawać z własnoręcznie wykonaną polewą o smaku słonego karmelu. Przepis na polewę słony karmel znajdziecie tutaj.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jak sami widzicie przepis jest nieskomplikowany i prosty. W przeciwieństwie do innych przepisów, lody chałwowe nie wymagają częstego ponownego miksowania po rozpoczęciu procesu mrożenia. Lody same w sobie są puszyste i odpowiednio napowietrzone. Oczywiście proces dodatkowego mieszania im nie zaszkodzi, ale nie jest konieczny.

Życzę smacznego.

Jeden komentarz

  1. Lodomania

    Do większości przepisów na lody trzeba mieć maszynę do lodów, ten jest idealny do zwykłego miksera! Lody chałwowe zniknęły w ciągu 1 wieczora.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*