Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciepłe lody z porzeczkową pianką
Ciepłe lody z porzeczkową pianką

Ciepłe lody z porzeczkową pianką

Ciepłe lody ze słodką pianką porzeczkową na bazie bezy włoskiej. Słodkie do bólu, jednocześnie wciągające smakiem i konsystencją pianki. Urocze deserki idealnie nadające się na słodki bufet podczas wieczoru panieńskiego czy weselnego przyjęcia.

Ciepłe lody w wafelkach z porzeczkową pianką

5 od 10 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Trudne
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

330

kcal

Ciepłe lody z porzeczkową pianką – smak dzieciństwa w wafelku. Pomysł na słodki stół albo słodką przekąskę dla dzieci.

Składniki:

  • PORZECZKOWA PIANKA
  • 300 g porzeczki czarnej lub czerwonej

  • 5 łyżeczek żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • 3 białka jaj z chowu ściółkowego

  • 220 g cukru zwykłego, drobnego

  • 50 ml wody

  • DODATKOWO
  • 12 wafelków do lodów

  • cukrowa posypka


Sposób przygotowania:

  • W rondelku umieść 200 g cukru i wodę. Podgrzewaj je na niewielkim ogniu do osiągnięcia temperatury 110 stopni, mierzonej za pomocą termometru cukierniczego. Podczas podgrzewania pod żadnym pozorem nie mieszaj płynu ani nie ruszaj garnuszkiem, inaczej syrop cukrowy zamieni się w niepożądany ciemny karmel.
  • Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Umieść je w misie miksera i ubij na sztywną, białą pianę. Następnie cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżeczce cukru i mieszaj do rozpuszczenia kryształków słodzidła. Stopniowe dodawanie cukru usztywni białka.
  • Cały czas miksując białkowy kogel mogel, wlewaj do niego cienką strużką gorący syrop cukrowy. Miksuj kilka minut i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • MUS PORZECZKOWY
  • Porzeczki umyj, oczyść z ewentualnych ogonków. Zblenduj ręcznym blenderem i przetrzyj przez sito, pozbywając się przy tym pesteczek i pozostałości skórek.
  • Żelatynę zalej 100 ml letniej wody i pozostaw na 15 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej ją kilka sekund w mikrofali lub w kąpieli wodnej, powinna mieć płynną konsystencję bez grudek.
  • Porzeczkowy mus umieść w rondelku i podgrzej prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i wymieszaj z płynną żelatyną. Odstaw do przestudzenia.
  • Mus porzeczkowy wymieszaj z pianką z białek na wysokich obrotach miksera. Porzeczkowa pianka powinna być jednolita i bez smug.
  • Piankę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nią suche wafelki, najlepiej za pomocą ozdobnej tylki. Udekoruj cukrową posypką i przechowuj w chłodnym miejscu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*