Ciepłe lody ze słodką pianką porzeczkową na bazie bezy włoskiej. Słodkie do bólu, jednocześnie wciągające smakiem i konsystencją pianki. Urocze deserki idealnie nadające się na słodki bufet podczas wieczoru panieńskiego czy weselnego przyjęcia.
Ciepłe lody w wafelkach z porzeczkową pianką
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Porcje
12
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
20
min.Kalorie
330
kcalCiepłe lody z porzeczkową pianką – smak dzieciństwa w wafelku. Pomysł na słodki stół albo słodką przekąskę dla dzieci.
Składniki:
- PORZECZKOWA PIANKA
300 g porzeczki czarnej lub czerwonej
5 łyżeczek żelatyny spożywczej uniwersalnej
3 białka jaj z chowu ściółkowego
220 g cukru zwykłego, drobnego
50 ml wody
- DODATKOWO
12 wafelków do lodów
cukrowa posypka
Sposób przygotowania:
- W rondelku umieść 200 g cukru i wodę. Podgrzewaj je na niewielkim ogniu do osiągnięcia temperatury 110 stopni, mierzonej za pomocą termometru cukierniczego. Podczas podgrzewania pod żadnym pozorem nie mieszaj płynu ani nie ruszaj garnuszkiem, inaczej syrop cukrowy zamieni się w niepożądany ciemny karmel.
- Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Umieść je w misie miksera i ubij na sztywną, białą pianę. Następnie cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżeczce cukru i mieszaj do rozpuszczenia kryształków słodzidła. Stopniowe dodawanie cukru usztywni białka.
- Cały czas miksując białkowy kogel mogel, wlewaj do niego cienką strużką gorący syrop cukrowy. Miksuj kilka minut i odstaw do całkowitego ostudzenia.
- MUS PORZECZKOWY
- Porzeczki umyj, oczyść z ewentualnych ogonków. Zblenduj ręcznym blenderem i przetrzyj przez sito, pozbywając się przy tym pesteczek i pozostałości skórek.
- Żelatynę zalej 100 ml letniej wody i pozostaw na 15 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej ją kilka sekund w mikrofali lub w kąpieli wodnej, powinna mieć płynną konsystencję bez grudek.
- Porzeczkowy mus umieść w rondelku i podgrzej prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i wymieszaj z płynną żelatyną. Odstaw do przestudzenia.
- Mus porzeczkowy wymieszaj z pianką z białek na wysokich obrotach miksera. Porzeczkowa pianka powinna być jednolita i bez smug.
- Piankę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nią suche wafelki, najlepiej za pomocą ozdobnej tylki. Udekoruj cukrową posypką i przechowuj w chłodnym miejscu.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Przepis na sorbetowe lody EkipyPuszyste lody chałwowe ze śmietanką
Puszyste domowe lody miętowe z czekoladą
Przepis na delikatne domowe lody owocowe
Lody śmietankowe straciatella bez jajek
Pyszne domowe lody ze świeżych brzoskwiń