Coraz więcej konsumentów przykłada dużą wagę do zdrowego, świadomego odżywiania się i wyboru produktów najlepszej jakości. Jeśli chociaż co jakiś czas pieczesz bułki, chleby, ciasta i inne wypieki, koniecznie poznaj zalety mąki migdałowej. To wartościowy produkt, który szybko pokochasz.
Na półkach sklepowych spotkać można wiele rodzajów mąk. Niektóre z nich są jednak cenniejsze od pozostałych pod względem składu i wartości odżywczych. Przykładem takiego produktu jest mąka migdałowa. Przeczytaj poniższy artykuł i przekonaj się, dlaczego jej wybór będzie słuszny również w Twojej kuchni.
Co to jest mąka migdałowa?
Mąka migdałowa to produkt otrzymywany poprzez zmielenie migdałów, który można wykorzystywać alternatywnie do innych rodzajów mąk, np. pszennej czy orkiszowej. Wyróżnia się słodkim, delikatnym, migdałowym smakiem oraz białym zabarwieniem. Choć wygodniejszą opcją jest jej kupno, przy odrobinie chęci można ją przygotować samodzielnie w domu.
Co zawiera mąka migdałowa?
Mąka migdałowa jest skarbnicą składników mineralnych, zwłaszcza potasu, fosforu, magnezu oraz wapnia. Zawiera również nieco mniejsze ilości sodu, żelaza, cynku i manganu. To ilości znacznie większe niż w przypadku innych rodzajów mąk. Dla porównania znajduje się w niej 2-krotnie więcej fosforu i 18-krotnie więcej wapnia niż w popularnej mące pszennej. Ogromną zaletą produktu jest także brak zawartości glutenu oraz spora zawartość NNKT.
Jak możesz wykorzystać mąkę migdałową w swojej kuchni?
Mąkę migdałową zalicza się do produktów uniwersalnych, mających wszechstronne zastosowanie. Z powodzeniem możesz przygotowywać z jej wykorzystaniem:
- makarony – zarówno klasyczne postacie, jak i popularne w Polsce lane kluski;
- dania mączne – pierogi, kluski śląskie, kopytka, naleśniki;
- pieczywo – chleby, bułki;
- wypieki cukiernicze – ciasta, ciastka;
- zasmażki do mięs i warzyw;
- różnego rodzaju panierki;
- zagęszczacze do zup i sosów.
W praktyce możesz na niej wykonać każde danie wymagające zastosowania mąki. To produkt idealny do dań diety ketogenicznej, ponieważ ma niską zawartość węglowodanów i jednocześnie wysoką zawartość białka i zdrowych tłuszczów.
Czy mąka migdałowa jest zdrowa?
Za jedną z najzdrowszych uznaje się właśnie mąkę migdałową. Jest całkowicie bezglutenowa, może być więc spożywana przez osoby z celiakią i innymi nadwrażliwościami na gluten. Posiada też niski indeks glikemiczny, co jest istotne w diecie diabetyków. Mąka migdałowa efektywnie uzupełnia niedobory minerałów – już porcja 100 g pokrywa aż 27% dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń.
Wykazano, że regularne wykorzystywanie mąki migdałowej w kuchni zmniejsza ryzyko wystąpienia raka okrężnicy, obniża ciśnienie krwi oraz chroni przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo wypieki i potrawy z jej dodatkiem korzystnie wpływają na układ pokarmowy, regulując procesy trawienne. To wartościowy składnik zdrowej, urozmaiconej i zbilansowanej diety każdego człowieka.