Przepis | Strona główna | Materiały zlecone | Mąka orkiszowa. Właściwości i zastosowanie w kuchni
Mąka orkiszowa. Właściwości i zastosowanie w kuchni

Mąka orkiszowa. Właściwości i zastosowanie w kuchni

Mąka z orkiszu to jedna z najzdrowszych mąk. Charakteryzuje się subtelnym, ale przyjemnym smakiem. Nie narzuca potrawom swojego smaku, co jest zaletą. Można ją dodać do każdego dania i go nie przytłoczy. Jest odpowiednia do pieczenia, gotowania, zagęszczania, do dań wytrawnych oraz słodkich. Mąka orkiszowa występuje w bardzo wielu rodzajach, więc można ją dopasować do swoich aktualnych potrzeb. Inne zastosowania ma mąka orkiszowa typ 2000, a odmienne mąka orkiszowa typ 700. W tym artykule wyjaśnimy również, czy mąka orkiszowa zawiera gluten i czym się różni od mąki pszennej.

Mąka orkiszowa

Skąd pochodzi orkisz? Jakie były jego początki?

Orkisz znano już w czasach prehistorycznych, czyli w epoce kamienia. Po raz pierwszy pojawił się na Bliskim Wschodzie. Do Polski orkisz dotarł dopiero w średniowieczu. Jednak jego popularność zaczęła spadać, aż w końcu całkowicie wygasła. Wynikało to stąd, że zmodyfikowana pszenica zwyczajna miała o wiele większą wydajność. Dawała również wyższe plony i była prostsza w uprawie.

Od jakiegoś czasu orkisz ponownie zaczął być popularny. Nie tylko na świecie, ale również w Polsce. Zalicza się go do grupy dawnych odmian pszenicy, razem z płaskurką i samopszą. Dzisiaj orkisz jest uprawiany przede wszystkim w Europie, w szczególności w Niemczech i w Szwajcarii. Natomiast w Polsce jest trochę mniej znany. Skąd wysokie ceny mąki orkiszowej.

Orkisz kojarzy się ze zdrowym odżywianiem. Można z niego produkować między innymi: makarony ekologiczne, makarony orkiszowe, kasze ekologiczne, płatki, napoje i oczywiście mąki orkiszowe o różnym typie. Można z niego przygotowywać też w domu przekąski oraz wypieki.

Czym różni się mąka orkiszowa od pszennej?

Orkisz to rodzaj pszenicy. W związku z tym, mówimy tutaj o następujących dwóch gatunkach: Triticum spelta (pszenica orkisz) oraz Triticum aestivum (pszenica zwyczajna). Początkowa popularność tej pierwszej odmiany znacząco spadła, ponieważ kolejne rodzaje pszenicy są bardziej wydajnie i prostsze w uprawie. Można było na nich więcej zarobić. Jednak ten trend trochę się zmienił w momencie, gdy zaczęło być popularne rolnictwo ekologiczne. Tradycyjne rolnictwo przyczynia się do słabszej jakości plonów. Natomiast stosowanie chemicznych środków ochrony roślin może powodować negatywne konsekwencje zdrowotne dla ludzi i zwierząt. Dlatego po raz kolejny zaczęto się interesować dawnymi odmianami zbóż, takimi jak na przykład orkisz.

Wraz z upływem lat nie był on poddawany żadnym ulepszeniom, ani modyfikacjom. Dzięki temu, udało mu się zachować cechy dawnej pszenicy. Jedną z takich właściwości są długie źdźbła. Powodują one, że orkisz jest o wiele bardziej odporny na działanie pleśni i szkodników. Do uprawy orkiszu nie trzeba już stosować żadnych pestycydów, ani innych środków ochrony roślin. Dzięki temu, orkisz sam w sobie jest rośliną ekologiczną i przyjazną dla środowiska naturalnego.

Jak znaleźć dobrą mąkę orkiszową?

Mąka orkiszowa może stanowić bardzo dobry zamiennik dla mąki pszennej. Oba rodzaje mąk mają bardzo podobne cechy i właściwości. Jednak przy wybieraniu mąki orkiszowej, należy bardzo uważać, jakiego typu używa się do konkretnej czynności. Najbardziej zbliżona do mąki pszennej jest mąka orkiszowa biała.

Warto również uważać na pieczywo z mąki orkiszowej, ponieważ jej dodatek do pieczywa może być tylko skutecznym chwytem reklamowym. W sklepach bardzo trudno jest znaleźć chleb, który zostałby wytworzony całkowicie z mąki orkiszowej. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie go samodzielnie w domu. Możesz również skorzystać z oferty sklepu ze zdrową żywnością BioSklep.

Pieczywo orkiszowe ma w sobie o wiele więcej wartości odżywczych niż z mąki pszennej. Chleb orkiszowy na pewno nie zasmakuje każdemu. Jest mniej elastyczny, bardziej suchy niż pieczywo pszenne.

Wynika to z łatwiej rozpadających się białek glutenu. Plusem pieczywa z mąki orkiszowej jest jego lekkostrawność i delikatny smak. Idealnym rozwiązaniem jest upieczenie w domu chleba z dobrej jakości mąki orkiszowej ekologicznej. Możesz ją zmieszać z mąką pszenną. Wówczas optymalne proporcje to 80:20.

Jakie właściwości ma mąka orkiszowa?

W mące orkiszowej znajdują się następujące tłuszcze, białko, węglowodany, witaminy oraz sole mineralne. Mąka orkiszowa jest cennym źródłem magnezu i manganu. Ważnym składnikiem w tej mące jest rodanit, czyli naturalny antybiotyk. Może się on przyczyniać do poprawienia ogólnej odporności organizmu. Mąka orkiszowa jest łatwa do strawienia. Dlatego to dobry wybór dla dzieci oraz dla osób w zaawansowanym wieku.

Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika, białka oraz tłuszczów. W jej składzie znajdują się również witaminy z grupy B oraz witaminy A i E. Obecnie w niej składniki mineralne to między innymi: mangan, magnez, żelazo, fosfor, wapń i selen. Mąka orkiszowa może być spożywana przez cukrzyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Wynosi on tylko 50. Mąka orkiszowa jest produktem zawierającym gluten. Dlatego nie powinny po nią sięgać osoby uczulone na ten składnik.

Czy wiesz, że …

… w czasach Cesarstwa Rzymskiego orkisz podawało się gladiatorom. Miał on ich wzmocnić i dodać sił przed walką.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*