Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Placuszki cukiniowe ze śmietaną
Placuszki cukiniowe ze śmietaną

Placuszki cukiniowe ze śmietaną

Przepis na obiadek dla maluszka rozszerzającego dietę metodą BLW, dla starszych dzieci oczywiście też się sprawdzi. Miękkie placuszki z tartej cukinii, przyprawione czosnkiem i szczypiorkiem, bez dodatku soli. Pamiętaj że maluszek nie zna smaku cukru ani soli, więc go nie potrzebuje. Zatem nie dosładzaj ani nie sól przyrządzanych potraw, pozwól niemowlakowi poznać rzeczywisty smak warzyw oraz przyrządzanych z nich potraw. Placuszki możesz przygotować dla całej rodziny, dorośli mogą oprószyć je dla siebie szczyptą soli lub zajadać z pokruszoną słoną fetą i łososiem. Gotowanie tego samego dla całej rodziny zaoszczędzi cenny czas, jednocześnie jeśli maluszek zobaczy że jecie to samo, z pewnością chętniej będzie próbował nowości. Niemowlaczkowi podaj też coś dodatkowego na talerzyku, dla urozmaicenia konsystencji, np. śmietanę 18 % ze szczypiorkiem i dojrzałe kiwi pokrojone w ćwiartki.

Placki z cukinii dla niemowlaka przepis BLW

Placki z cukinii dla niemowlaka przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

placków
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

110

kcal

Przepis BLW na mięciutkie placuszki cukiniowe. Placki z cukinii dla maluszka rozszerzającego dietę oraz dla starszaka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • PLACKI CUKINIOWE
  • 1 1 cukinia średniej wielkości

  • 1 łyżka 1 świeżo posiekanego szczypiorku

  • 1 1 malutki ząbek czosnku

  • 2 2 jajka

  • 5 łyżek 5 mąki orkiszowej

  • szczypta zmielonego pieprzu

  • olej dla dziecka słonecznikowo – rzepakowy Olini

  • DODATKI
  • 1 łyżka 1 gęstej śmietany 18 %

  • posiekany szczypiorek

  • dojrzałe kiwi


Sposób przygotowania:

  • Cukinię umyj dokładnie pod bieżącą wodą, odetnij stwardniałe końcówki. Zetrzyj na drobnych oczkach tarki, kilkukrotnie odciśnij i zlej wyciśniętą wodę aż wiórki cukinii staną się bardziej “suche”.
  • Do tak przygotowanej cukinii dodaj drobno posiekany szczypiorek (możesz też dodać inny rodzaj zieleniny, natkę pietruszki i koperek) oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i pieprz. Wbij całe jajka oraz wsyp mąkę orkiszową. Wymieszaj łyżką do połączenia masy.
  • Na dobrej jakościowo patelni rozgrzej kilka kropli oleju dla dziecka, po czym łyżką nakładaj porcje ciasta (1 niepełna łyżka przypadająca na 1 placek), placuszki spłaszcz i smaż po obu stronach do delikatnego zarumienienia. Usmażone odsącz na ręczniku papierowym z ewentualnego tłuszczu.
  • Placki cukiniowe ułóż na talerzyku, przed podaniem maluszkowi koniecznie je wystudź. Podawaj w towarzystwie śmietanki oprószonej zieleniną, możesz też dla urozmaicenia konsystencji zaserwować owoc, np. słodkie i dojrzałe kiwi obrane ze skórki.

Uwagi:

  • Talerz różowa Mysz to Lassig Little Chums.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*