Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Zawijany makowiec krucho – drożdżowy
Zawijany makowiec krucho - drożdżowy

Zawijany makowiec krucho – drożdżowy

Zawijanka z makiem, rodzynkami, migdałami, orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką pomarańczową. Świąteczny makowiec w bogatej wersji, spora ilość masy makowej zawinięta w cienkie krucho – drożdżowe ciasto. Całość polukrowana lub oprószona miałkim cukrem pudrem. Zawijanka z makiem to tradycyjny wigilijny wypiek królujący w polskich domach w trakcie Bożego Narodzenia.

Zawijana rolada makowa z bakaliami

5 od 9 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

2

rolady
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

35

min.
Kalorie

260

kcal

Świąteczna rolada makowa z dużą ilością maku i bakalii. Cieniutkie krucho – drożdżowe ciasto oplata bogate wnętrze makowca.

Składniki:

  • CIASTO KRUCHO – DROŻDŻOWE
  • 30 g 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant

  • 120 ml letniego mleka

  • 300 g mąki pszennej

  • 50 g białego cukru

  • 4 żółtek jaj

  • kilka kroli olejku z prawdziwą wanilią

  • 100 g masła roztopionego, ostudzonego + niewielka ilość do smarowania papieru do pieczenia

  • 1 łyżka spirytusu

  • MASA MAKOWA
  • 350 g maku (najlepiej zmielonego)

  • 500 ml gorącego mleka

  • 60 g płynnego miodu naturalnego

  • 50 g rodzynek sułtańskich

  • 30 g posiekanych migdałów blanszowanych

  • 30 g posiekanych orzechów włoskich

  • 2 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki

  • 4 białka jaj

  • szczypta soli morskiej

  • 70 g drobnego cukru trzcinowego

  • LUKIER
  • 200 g cukru pudru

  • 4 łyżki wrzącej wody


Sposób przygotowania:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Ze świeżych drożdży przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz w palcach do garnuszka z ciepłym mlekiem z 1 łyżką cukru. Wymieszaj zaczyn do rozpuszczenia i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli używasz drożdży instant, pomiń ten krok i po prostu dosyp je do mąki.
  • Mąkę pszenną, pozostałą ilość cukru i wymieszaj ze sobą. Dodaj aktywny drożdżowy zaczyn, żółtka, olejek waniliowy, spirytus i zagnieć ciasto. Pod koniec wlej ostudzone masło i wyrób jednolite ciasto. Uformuj je w kulkę, okryj ścierką i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • MASA MAKOWA
  • Mak zalej gorącym mlekiem sięgając ponad poziom maku. Przykryj talerzykiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu odcedź go z mlecznego płynu na kilkukrotnie złożonej gazie bawełnianej.
  • Jeśli używasz maku niemielonego, teraz musisz co najmniej dwukrotnie przepuścić go przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym siteczkiem. Mielony mak wymieszaj z rodzynkami, kandyzowaną skórką cytrusową i posiekanymi orzechami włoskimi i migdałami.
  • Białka jaj ubij ze szczyptą soli na puszysto. Stopniowo dosypuj łyżka po łyżce drobny cukier i ubijaj do całkowitego rozpuszczenia kryształków i sztywności piany. Masę makową wymieszaj delikatnie szpatułką z pianą z białek.
  • NADZIEWANIE ROLADY MAKOWEJ
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 2 części (z podanych proporcji powstaną 2 makowe strucle). Każdą z nich lekko podsypując mąką rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm.
  • Na każdy płat ciasta wyłóż połowę nadzienia makowego. Rozsmaruj po całości zostawiając 2 centymetry wolnego brzegu wokół. Zwiń jak roladę wzdłuż dłuższego boku, po zwinięciu prawy i lewy bok podwiń pod spód zamykając nadzienie makowe szczelnie wewnątrz.
  • Makowce odwiń papierem do pieczenia posmarowanym cienką warstewką masła – to pozwoli zachować odpowiedni kształt rolady. Owiń je szczenie, ale zostaw nieco luzu by miały miejsce do wyrastania. Makowce ułóż w odstępach na blasze i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (grzanie góra, dół) na 35 – 35 minut. Po upieczeniu rolady powinny być zarumienione. Po upieczeniu zdejmij papier do pieczenia i pozostaw do wystudzenia.
  • POLEWA LUKROWA
  • Cukier puder rozmieszaj z gorącą wodą. Płynnym lukrem polej wierzch rolad makowych i pozostaw do zastygnięcia.

Uwagi:

  • Zamiast lukru możesz oprószyć rolady cukrem pudrem przesianym przez drobne sito.

Jeden komentarz

  1. Moja babcia robiła taki makowiec i wszędzie szukałam podobnego przepisu – najlepszy na świecie

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*