Zawijanka z makiem, rodzynkami, migdałami, orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką pomarańczową. Świąteczny makowiec w bogatej wersji, spora ilość masy makowej zawinięta w cienkie krucho – drożdżowe ciasto. Całość polukrowana lub oprószona miałkim cukrem pudrem. Zawijanka z makiem to tradycyjny wigilijny wypiek królujący w polskich domach w trakcie Bożego Narodzenia.
Zawijana rolada makowa z bakaliami
2
rolady1
godz.35
min.260
kcalŚwiąteczna rolada makowa z dużą ilością maku i bakalii. Cieniutkie krucho – drożdżowe ciasto oplata bogate wnętrze makowca.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO KRUCHO – DROŻDŻOWE
30 g 30 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
120 ml 120 letniego mleka
300 g 300 mąki pszennej
50 g 50 białego cukru
4 4 żółtek jaj
kilka kroli kilka olejku z prawdziwą wanilią
100 g 100 masła roztopionego, ostudzonego + niewielka ilość do smarowania papieru do pieczenia
1 łyżka 1 spirytusu
- MASA MAKOWA
350 g 350 maku (najlepiej zmielonego)
500 ml 500 gorącego mleka
60 g 60 płynnego miodu naturalnego
50 g 50 rodzynek sułtańskich
30 g 30 posiekanych migdałów blanszowanych
30 g 30 posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki 2 kandyzowanej pomarańczowej skórki
4 4 białka jaj
szczypta soli morskiej
70 g 70 drobnego cukru trzcinowego
- LUKIER
200 g 200 cukru pudru
4 łyżki 4 wrzącej wody
Sposób przygotowania:
- CIASTO DROŻDŻOWE
- Ze świeżych drożdży przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz w palcach do garnuszka z ciepłym mlekiem z 1 łyżką cukru. Wymieszaj zaczyn do rozpuszczenia i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli używasz drożdży instant, pomiń ten krok i po prostu dosyp je do mąki.
- Mąkę pszenną, pozostałą ilość cukru i wymieszaj ze sobą. Dodaj aktywny drożdżowy zaczyn, żółtka, olejek waniliowy, spirytus i zagnieć ciasto. Pod koniec wlej ostudzone masło i wyrób jednolite ciasto. Uformuj je w kulkę, okryj ścierką i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- MASA MAKOWA
- Mak zalej gorącym mlekiem sięgając ponad poziom maku. Przykryj talerzykiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu odcedź go z mlecznego płynu na kilkukrotnie złożonej gazie bawełnianej.
- Jeśli używasz maku niemielonego, teraz musisz co najmniej dwukrotnie przepuścić go przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym siteczkiem. Mielony mak wymieszaj z rodzynkami, kandyzowaną skórką cytrusową i posiekanymi orzechami włoskimi i migdałami.
- Białka jaj ubij ze szczyptą soli na puszysto. Stopniowo dosypuj łyżka po łyżce drobny cukier i ubijaj do całkowitego rozpuszczenia kryształków i sztywności piany. Masę makową wymieszaj delikatnie szpatułką z pianą z białek.
- NADZIEWANIE ROLADY MAKOWEJ
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 2 części (z podanych proporcji powstaną 2 makowe strucle). Każdą z nich lekko podsypując mąką rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm.
- Na każdy płat ciasta wyłóż połowę nadzienia makowego. Rozsmaruj po całości zostawiając 2 centymetry wolnego brzegu wokół. Zwiń jak roladę wzdłuż dłuższego boku, po zwinięciu prawy i lewy bok podwiń pod spód zamykając nadzienie makowe szczelnie wewnątrz.
- Makowce odwiń papierem do pieczenia posmarowanym cienką warstewką masła – to pozwoli zachować odpowiedni kształt rolady. Owiń je szczenie, ale zostaw nieco luzu by miały miejsce do wyrastania. Makowce ułóż w odstępach na blasze i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (grzanie góra, dół) na 35 – 35 minut. Po upieczeniu rolady powinny być zarumienione. Po upieczeniu zdejmij papier do pieczenia i pozostaw do wystudzenia.
- POLEWA LUKROWA
- Cukier puder rozmieszaj z gorącą wodą. Płynnym lukrem polej wierzch rolad makowych i pozostaw do zastygnięcia.
Uwagi:
- Zamiast lukru możesz oprószyć rolady cukrem pudrem przesianym przez drobne sito.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Ciasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizzeProste ciasto jogurtowe mieszane łyżką
Wyjątkowe ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto ze śliwkami
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami
Proste ciasto na pierogi
Czy spirytus jest niezbedny? Moze byc inny alcohol? Brandy?
Oczywiście można eksperymentować ze smakami. To właśnie urok gotowania!
Moja babcia robiła taki makowiec i wszędzie szukałam podobnego przepisu – najlepszy na świecie