Przepis | Strona główna | Dania główne | Kaszotto z grzybami leśnymi, kurczakiem i zielonym groszkiem
Kaszotto z grzybami leśnymi, kurczakiem i zielonym groszkiem

Kaszotto z grzybami leśnymi, kurczakiem i zielonym groszkiem

Polskie lasy są niezwykle bogata. Oferują nam zarówno pyszne owoce jak i aromatyczne grzyby. A myśląc o daniach z grzybów można wymienić dwa – zupę grzybową i kaszotto grzybowe. Właśnie to drugie chcemy wam zaproponować w wydaniu z kurczakiem i zielonym groszkiem. W naszym wykonaniu kaszotto z grzybami suszonymi, ale można je wykonać także i oczywiście z grzybami świeżymi.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i groszkiem

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: KaszottoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

235

kcal

Przedstawiamy oryginalny przepis na pyszne kaszotto z grzybami i kurczakiem. Przepis zaczerpnięty z przepisów babci, bardzo prosty w wykonaniu, niezwykle aromatyczny.

Składniki:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka

  • 200 g kaszy gryczanej (w woreczki)

  • 200 g mrożonego zielonego groszku

  • 50 g suszonych grzybów

  • 250 ml bulionu

  • 1 łyżka masła

  • sól i pieprz do smaku

  • starty parmezan do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby zalej wodą i odstaw do moczenia się przez minimum 12h. Jak grzyby namokną to odsącz je ale nie wylewaj wody bo będzie jeszcze potrzebna.
  • Na rozgrzanej patelni roztop masło. Podsmaż grzyby przez 3min. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmaż do zarumienienia.
  • Jak kurczak zacznie nabierać kolorów, delikatnie dolewaj wody spod suszonych grzybów (około 200 ml). Zamień smażenie się na gotowanie.
  • Jak woda spod grzybów zacznie się gotować na patelni to wsyp kaszę gryczaną (nie gotuj jej wcześniej) i podgotuj ją w wywarze. Od czasu do czasu jak zacznie wywaru ubywać to podlewaj kaszotto bulionem.
  • Po 10 minutach dodaj mrożonego groszku i gotuj na patelni kolejne 10 minut. od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem jak zajdzie taka potrzeba.
  • Po tym czasie kaszotto jest gotowe i można podawać. Kaszotto z kurczakiem i grzybami lubi parmezan, więc możesz delikatnie oprószyć startym parmezanem.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image