Pozyskiwane z ziaren kakaowca masło może dla wielu z nas okazać się cennym wsparciem w walce o zdrowie i piękny wygląd. Masło kakaowe może sprawdzać się jako cenny dodatek do naszego menu, można też z niego korzystać podczas codziennej pielęgnacji skóry. Co warto wiedzieć na temat tego produktu i jego właściwości? Jakie problemy można rozwiązywać przy jego wsparciu?
Co znajduje się w maśle kakaowym?
Masło kakaowe może się pochwalić sporą wartością odżywczą. Dodaje ono sporo energii, dlatego też miłośnicy domowych słodyczy powinni zachować umiar przy sięganiu po taki dodatek. W maśle tym można znaleźć sporo kwasów tłuszczowych, jednak obok nich pojawiają się tak ważne substancje, jak przeciwutleniacze czy magnez. Takie składniki sprawiają, że możliwości wykorzystania masła kakaowego są dość szerokie, a tłuszcz pozyskany z ziaren kakaowca może nam służyć na wiele sposobów.
Jak wykorzystywane jest masło kakaowe?
Z masła tego chętnie korzysta i przemysł spożywczy, i branża kosmetyczna. W tym pierwszym przypadku wykorzystywany jest przede wszystkim proszek kakaowy, który pojawia się w wielu słodyczach oraz w czekoladach.
Z nawilżających i pielęgnujących właściwości masła kakaowego chętnie korzystają też producenci kosmetyków, dzięki czemu masło kakaowe pojawia się w wielu kremach oraz balsamach, przeznaczonych przede wszystkim do pielęgnacji skóry suchej.
Masło kakaowe i jego kosmetyczne właściwości
Kosmetyki, w których pojawia się ten dodatek, pomagają nam zarówno w pielęgnacji suchej skóry, jak i włosów, które mają skłonność do przesuszania się. Kosmetyki z masłem kakaowym pozwolą też skuteczniej wspierać proces regeneracji skóry oraz zapewnią jej skuteczną ochronę przed rozwojem stanów zapalnych.
Dzięki zawartości sporej ilości przeciwutleniaczy, masło kakaowe może pomagać nam w walce z procesem starzenia się oraz pomagać w zmniejszaniu widoczności pierwszych zmarszczek. Można je też wykorzystać do walki z bliznami oraz uciążliwymi rozstępami.
Jak wykorzystać masło kakaowe w kuchni?
Miłośnicy deserów i słodkich przysmaków mogą korzystać z masła kakaowego na wiele sposobów. W książkach kucharskich pojawiają się liczne przepisy na dania, w których masło to promowane jest jako jeden z najciekawszych dodatków do domowych wypieków lub kremów. Warto też sięgać po te przepisy, dzięki z masła kakaowego można przygotować własną czekoladę.