Mazurek czekoladowy nie tylko na Wielkanoc

Mazurek czekoladowy nie tylko na Wielkanoc

Mazurek to jeden z symboli Świąt Wielkanocnych i chyba śmiało można stwierdzić, że żadna wielkanocna uczta nie może udać się właśnie bez pysznego, obfitego i pięknie udekorowanego mazurka. Wielkanoc to czas na rodzinną ucztę i radosne biesiadowanie po okresie postu, skupienia i wyciszenia. Istnieją różne rodzaje mazurków, mówi się też, że ile gospodyń i pań domu, tyle pomysłów na mazurki. Wiele przepisów jest przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Mazurek czekoladowy jest jednym z najchętniej przygotowywanych.

Mazurek czekoladowy nie tylko na Wielkanoc

Mazurek czekoladowy nie tylko na Wielkanoc

5 z 1 głos
Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

40

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

280

kcal

Mazurek to jedno z najczęściej wybieranych ciast w okresie Wielkanocy. Kojarzy nam się ze świętami, ale jeść go możemy cały rok.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na spód mazurka
  • 250 g 250 mąki

  • 50 g 50 cukru pudru

  • 150 g 150 zimnego masła

  • 3 3 żółtka

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenie

  • Na masę kajmakową
  • 400 g 400 skondensowanego i słodzonego mleka

  • 2 łyżki 2 miodu

  • 4 łyżki 4 masła

  • Na polewę
  • 200 g 200 gorzkiej czekolady (dwie tabliczki)

  • 100 g 100 masła

  • Dodatkowo
  • 1 szklanka 1 orzechów włoskich zrumienionych na patelni

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie kruchego ciasta
  • Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Siekamy tak aby uzyskać kruszonkę.
  • Dodajemy żółtka i całość łączymy aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulkę, którą podsypujemy odrobiną mąki.
  • Ciasto kroimy na plasterki i układamy na posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ugniatamy tak aby uzyskać równy placek i nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez dwadzieścia minut.
  • Przygotowanie masy kajmakowej
  • Do rondelka wlewamy mleko skondensowane, miód i dodajemy masło. Gotujemy przez około dziesięć minut na małym ogniu pamiętając o tym aby co chwilę mieszać.
  • Masa powinna zgęstnieć i przybrać jasnobrązową barwę. Studzimy.
  • Przygotowanie polewy czekoladowej
  • Czekoladę łamiemy w kostki a masło kroimy w kawałki.
  • Oba składniki wkładamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu, roztapiamy je ciągle mieszając. Studzimy.
  • Składanie mazurka
  • Wyciągamy spód ciasta na deskę.
  • Masę kajmakową rozprowadzamy na spodzie ciasta, wysypujemy orzechy i smarujemy polewą czekoladową. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*