Przepis | Strona główna | Blog | Menu weselne. Co podać gościom na weselu
Menu weselne. Co podać gościom na weselu

Menu weselne. Co podać gościom na weselu

Jest bardzo ważnym elementem jeżeli chodzi o wesele i jednocześnie bardzo trudne do wybrania. Jest to podstawowy czynnik, dzięki któremu goście określają czy wesele było udane czy nie. Para Młoda przed wyborem tego odpowiedniego musi odbyć wiele degustacji i konsultacji z miejscem, gdzie ma się odbyć uroczystość. Przy wyborze menu warto trafić w gusta swoich gości, ponieważ to oni są najważniejsi. Trzeba wziąć pod uwagę, że coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa lub produktów, które zawierają cukier, gluten lub laktozę. Należy pamiętać, że w menu weselnym powinno znaleźć się kilka dań, w tym takie podawane na ciepło, przystawki, zupy czy słodycze.

Menu weselne. Co podać gościom na weselu

Nie trzeba stawiać na tradycyjną kuchnię polską, mimo tego, że jest najsmaczniejsza. Coraz częściej pojawiają się dania kuchni meksykańskiej włoskiej czy nawet chińskiej. Ponadto powinno się uwzględnić także potrawy roślinne dla wegan i wegetarian i dowiedzieć się najlepiej podczas potwierdzenia obecności ile takich osób jest. Należy uzgodnić z managerem sali, aby dla tych osób było specjalne menu. Menu weselne powinno się składać z takich potraw, które sprawią, że nasi goście będą najedzeni i będą wspominać je jako pyszne. Bardzo ważna jest różnorodność, dzięki której każdy z zaproszonych gości znajdzie coś dla siebie. Czasem zdarza się, że młodzi wybierają miejsce na swój ślub, gdzie pracuje szef kuchni i to on podejmuje decyzje co będzie znajdowało się na stole. W miejscach gdzie nie ma takiej możliwości warto wynająć firmę cateringową lub zatrudnić dobrych kucharzy.

Na standardowym weselnym stole podaje się zazwyczaj od 4 do 5 dań ciepłych, przystawki, zakąski oraz ciasta i owoce. Menu weselne można urozmaicić poprzez przygotowanie dla gości atrakcji w stylu dodatkowych stołów, czy bufetów, z których będzie można korzystać przez cały czas trwania uroczystości. Może to być m. in. bar otwarty, czyli miejsce z alkoholem, gdzie to goście będą decydować o tym co wypiją. Powinien zawierać wszystkiego po trochu, czyli wino, piwo, whisky czy gin. Następną propozycją może być wiejski stół, czyli miejsce, w którym goście znajdą wszelkiego rodzaju potrawy kuchni polskiej. Przeważnie dostaniemy tam dziczyznę, wędzone kiełbasy, szynki lub smalec. Ponadto coraz bardziej popularny staje się stół z łakociami dla gości lubiących słodycze. Powinien zawierać różnego rodzaju owoce, czekolady, praliny, trufle czy francuskie makaroniki. Para Młoda musi podjąć także decyzję czy potrawy będą serwowane dla każdego z osobna, czy podawane na półmiskach. Każda wersja ma swoje plusy i minusy? Pierwsza opcja jest bardziej elegancka, ale wtedy wszyscy goście jedzą jeden wybrany posiłek. Natomiast drugą opcja jest bardziej popularna, ponieważ wtedy każdy może zjeść to na co ma ochotę.

Podczas przygotowywania menu weselnego, należy pamiętać także o dekoracji stołu z miłym podziękowaniem dla gości, za to, że towarzyszyli młodym w tak pięknej uroczystości. Ciekawym dodatkiem do menu weselnego, będzie dodanie każdej parze przy stole małego jadłospisu, którego można wydrukować i przewiązać delikatnie wstążką. Wtedy każdy gość, będzie wiedział o której godzinie będą podawane kolejne posiłki. Ostatnim elementem, który zamyka przygotowanie menu weselnego, jest to o której rozpocznie się obiad. Powinno zostać to tak zorganizowane, aby goście po przyjeździe na salę nie czekali zbyt długo na podanie posiłku. Główną zasadą przy tworzeniu menu weselnego jest fakt, że na sole powinny pojawić się zarówno potrawy tradycyjne jak i te bardziej nietypowe. Goście lubią spróbować czegoś nowego dlatego mogą pojawić się zupy w postaci kremów czy ryby. Najważniejsze jest, aby nie kierować się zasadą “czym więcej tym lepiej”,ponieważ nie sprawdza się to i dużo jedzenia marnujemy. Powinno się skonsultować z menedżerem lub szefem kuchni, którzy wiedzą ile czego podać. Jeżeli wesele przewidziane jest na dwa dni, to goście muszą liczyć się z tym, że będą jeść to co zostało z dnia poprzedniego. Jeżeli wszystkie te warunki para młoda spełni to wesele na pewno będzie udane, a goście zadowoleni.

Jak zaplanować menu weselne?

Pierwszym krokiem jest ustalenie ile osób będzie gościć na weselu oraz ile będzie trwać nasze wesele. Jeżeli przyjęcie będzie trwało 12 godzin to należy przygotować 4-5 posiłków, a jeżeli 6 godzin to 2 ciepłe posiłki w zupełności wystarczą. Natomiast decydującym czynnikiem jak ma wyglądać menu jest nie jego liczba dań lecz dopasowanie do gości. Układając menu weselne musimy pamiętać o tym, że nie może składać się tylko z dań ciężkich ani też tylko z lekkich. Musi być odpowiednia równowaga. Chodzi o to, że przykładowo po zupie powinno być podane lekkie danie rybne, a następnie sycące danie mięsne. Deser, który podamy po daniu mięsnym, nie będzie zbyt pożywny. W ten sposób po daniu ciężkim następuje danie lekkie, a z kolei znowu nieco cięższe.

Ponadto menu powinno być różnorodne, co znajduje wyraz w doborze dań przygotowywanych z różnych produktów. Jeśli podamy w czasie jednego posiłku przykładowo dwa dania rybne lub dwa dania mięsne to złamiemy tę ogólnie przyjętą zasadę. Menu weselne rozpoczyna się od ustalenia dania głównego, którym najczęściej jest danie mięsne i od tego zależą inne elementy posiłku. Zakłada się, że jeżeli danie główne będzie bardzo sycące, to wtedy rezygnuje się z przystawki i podaje się lekki deser. Natomiast jeśli danie jest z kolei lekkie, to podaje się solidniejsze danie rybne, deser o większej ilości kalorii albo zwiększa się dodatki. Zasadą różnorodności powinno się kierować również w przypadku dodatków. Chodzi o to, że jeżeli do ryby zostanie podany ryż, to do dania mięsnego powinny być ziemniaki. Błędem będzie jeśli dany dodatek podamy dwukrotnie. Nie należy podawać zupy z pieczarek, gdy będą one dodatkiem do dania mięsnego lub kompotu czy musu owocowego, jeżeli daniem głównym będzie kaczka z jabłkami. Sposób przygotowania dań weselnych również powinien być urozmaicony. Jedno danie bywa gotowane, drugie smażone lub duszone.

Układając menu weselne, bierze się pod uwagę również kolorystykę podawanych dań. Chodzi o to, że monotonna kolorystyka nie przyciąga wzroku i nie pobudza apetytu. Powinno się wybierać potrawy tak, aby były różnokolorowe. Należy pamiętać także o tym, że na ustalenie menu ma również pora roku i pogoda. Latem, gdy są upały powinny pojawić się dania lekkie, a zimą ciężkie i bardziej sycące. Dobrze ułożone menu weselne ma ogromny wpływ na przebieg przyjęcia i nastrój oraz jest wyrazem naszego stosunku do zaproszonych gości. Przy ustaleniu menu należy także zwrócić uwagę m na przyzwyczajenie gości i ich religijne przynależności. Ostatnią zasadą jaką powinno się kierować przy ustalaniu menu jest powszechnie obowiązująca kolejność, czyli pierwsza jest przystawka, następnie zupa, potem danie rybne, danie mięsne, sery, deser, owoce i na końcu kawa. Gdy menu już zostało ustalone, należy jeszcze raz przeanalizować całość, biorąc pod uwagę następujące kryteria: gorące-zimne, gotowane-smażone, ciężkie-lekkie, mocno przyprawione-łagodne, jasne-ciemne.

Takie spojrzenie umożliwi wyciągnięcie ostatecznego wniosku czy menu jest ułożone dobrze i czy wymaga pewnych zmian lub tylko nieznacznych korekt. Przy planowaniu menu weselnego warto wziąć pod uwagę również najmłodszych gości. Powinno skomponować je tak, aby trafić w gusta dzieci. Najczęściej podawanym posiłkiem jest zupa rosół czy pomidorowa oraz pierś z kurczaka z frytkami. Należy zwrócić uwagę także na ilość porcji, ponieważ dla dzieci powinny być mniejsze. Planowanie menu weselnego jest bardzo trudną sprawą, ale gdy zaplanujemy je zgodnie z ogólnie panującymi zasadami będzie na pewno udane.

Co powinno zawierać nowoczesne menu weselne?

Przy układaniu menu należy pamiętać, aby nie eksperymentować za bardzo z potrawami, ponieważ goście mogą mieć inny gust kulinarny niż para młoda i niekoniecznie musi smakować. Idealne menu powinno zawierać potrawy zarówno tradycyjne jak i nietypowe. Jedzenie na weselu ma swoje żelazne potrawy, które pomimo tego, że gusta się zmieniają i pary młode często wprowadzają nowoczesne potrawy, nie zabraknie ich na weselnym stole. Chodzi tutaj między innymi o tradycyjny rosół, który nigdy nie zostanie zastąpiony, lub rolada czy kotlet drobiowy nadziewany pieczarkami. Ponadto swoje miejsce na stole zawsze znajdą kluski śląskie czy kapusta zasmażana i surówka z kiszonej lub czerwonej kapusty. Klasykiem jest również barszcz z krokietem, flaki lub bigos, które zawsze są podawane po północy. Jednak coraz częściej pary młode urozmaicają stół weselny i zachęcają gości do spróbowania czegoś nowoczesnego.

Na stole pojawiają się ciekawe przekąski m. in. słone tarty, owoce morza lub nietypowe sałatki np. sałatka w muszlach makaronowych, czy camembert na ciepło z żurawiną, deską serów czy sałatką grecką. Nowoczesne jedzenie na weselu to znakomity dodatek do dań tradycyjnych, doskonałe uzupełnienie weselnej kuchni czy próba pogodzenia różnych gustów kulinarnych. Coraz częściej na stole pojawiają się potrawy z różnych zakątków świata. Popularne stało się podawanie smacznego sushi, francuskiej zupy rybnej czy włoskiej parmigiany, lasagne, ravioli czy gnocchi z dodatkami. Nowoczesnym pomysłem jest również podawanie dań bezmięsnych takich jak naleśniki z warzywami lub bezmięsne paszteciki. A w okresie letnim młodzi stawiają na nowoczesne chłodniki różnego rodzaju.

Niewielkie modyfikacje są w stanie zapewnić kompromis pomiędzy nowoczesnym menu weselnym, a pożądaną tradycją. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby obok standardowego kotleta schabowego, de volaille czy rolady postawić pierś z kurczaka zapiekaną ze szparagami czy polędwiczki wieprzowe nadziewane wiśniami podawane z puree z selera. Z zupą jest podobnie. Tradycyjny rosół można zastąpić kremem z sezonowych warzyw np. dyni czy kalafiora, a pospolitą grzybową kremem z kurek lub borowików. Najlepsze menu weselne to takie, które daje gościom szerszy wybór.

Dlaczego warto mieć menu weselne z godzinami?

Takie menu powinno być jedną z najważniejszych dekoracji stołu. Powinno być położone obok każdego gościa w ładnej formie, na przykład zwinięte w rulon i przewiązane wstążką i zawierać godziny podania a także informację o przekąskach jakie będą serwowane. Służy po pierwsze do tego, aby goście mieli wgląd do tego co będą jeść przez cały czas trwania uroczystości, a po drugie, aby nie dopuścić do sytuacji w której trzy potrawy zostaną podane w godzinnym odstępie, a na czwarte danie trzeba będzie czekać kilka godzin i goście zdążą zgłodnieć. Dzięki takiemu rozwiązaniu każda osoba odpowiednio zaplanuje sobie zabawę i zadba o obecność przy stole podczas wydawania potraw. Warto, aby takie menu było dopasowane do zaproszeń, planu stołów czy winietek, które także będą na stole przez cały wieczór. Koszt takiego zwykłego menu wynosi około 5 zł, a np. ze złotą folią 7.50 zł.

Do takiego menu można także wpisać drinki wraz z opisem, które będzie można zamówić u barmana, jeżeli będzie obecny na weselu. Ułatwi to jego prace, a goście będą chętniej zamawiać drinki jak będą wiedzieć jakie są i z czego się składają. Podsumowując, rolą karty menu jest informowanie gości weselnych o daniach jakich mogą się spodziewać oraz godzinach ich podania. Jest to pewien rodzaj planu wydawania posiłków,który pozwoli uniknąć chaosu na przyjęciu weselnym oraz sytuacji, w której para młoda będzie musiała szukać gości spacerujących po ogrodzie na posiłki. Z pewnością pobudzi apetyt niejednego gościa i idealnie uzupełni dekorację stołu weselnego, na którym będą już winietki i zawieszki z danej kolekcji. Postawione na stołach będą się idealnie prezentować i przyciągać wzrok już na odległość.

Menu weselne – koszty

Każde wesele jest inne i każde ma swoją cenę. Przy organizowaniu przyjęcia należy kierować się dwoma zasadami: “im wcześniej tym lepiej” oraz “im wcześniej tym taniej”. Chodzi o to, aby znaleźć solidną i niedrogą firmę, która będzie mieć najlepszy stosunek ceny do jakości. Zacząć należy od tego czy wesele jest 1-dniowe czy 2-dniowe, ponieważ koszty wesela 2-dniowego będą wyższe. Największy wpływ na całokształt kosztów ma liczba gości, ponieważ małe przyjęcie może być droższe w przeliczeniu na osobę, niż wielka impreza oraz miejsce, gdzie to wesele się odbędzie. Jeżeli będzie odbywać się w przydomowym ogrodzie to koszt wynajmu będzie zerowy. W małych miejscowościach często młodzi wybierają remizę strażacką, której koszt wynosi około 1600 zł. Większość jednak wybiera dom weselny lub restauracje. Koszty są wysokie, ale nie trzeba się o nic martwić.

Na cenę za tak zwany “talerzyk” od gościa wpływa przede wszystkim jakość serwowanych potraw oraz kto przygotowuje jedzenie na weselu. Ponadto dekoracja, lokalizacja sali, oświetlenie, sprzątanie czy estetyka wnętrza. Z reguły najdroższe są restauracje hotelowe, a potem firmy cateringowe, które dowożą gotowe jedzenie na salę. Ceny za wyżywienie i obsługę kelnerską wahają się od 130 zł do 250 zł. Im bardziej wyszukane potrawy i im więcej rodzajów dań i przystawek, tym cena jest niższa. Zazwyczaj do tej ceny należy doliczyć dodatkowo koszt alkoholu, który wynosi około 50 zł na osobę, tortu, za którego trzeba zapłacić ok. 250-600 zł u cukiernika w zależności od tego jak wygląda i jak smakuje. W przeliczeniu na osobę koszt wynosi od 7-15 zł za osobę. Ponadto pod uwagę należy wziąć także dodatkową atrakcję, czyli stoły, które będą na weselu. Przykładowo za wiejski stół, na którym znajdują się tradycyjne przysmaki kuchni polskiej trzeba ponieść opłatę około 800 zł, a za czekoladową fontannę około 500 zł. Czasem koszt wesela jest mniejszy, ponieważ przy dużej ilości gości sale weselne obniżają koszty za osobę.

Jakie zupy podać w trakcie wesela?

Zupa jest pierwszym i podstawowym daniem ciepłym jakie zwykle pojawia się na stole weselnym. Osoby, które stawiają na tradycję podają najczęściej domowy esencjonalny rosół najlepiej z domowej roboty makaronem. Najlepszy jest taki, który gotowany jest na drobiu i wołowinie. Drugą zupą jest żurek, który kojarzy się z wyjątkowymi okazjami czy świętami. Najbardziej smakuje taki, który jest zrobiony na prawdziwym zakwasie z mąki żytniej. Może być podawany z różnego rodzaju dodatkami takimi jak: jajka, podpieczone kabanosy, białą kiełbasą czy ziemniakami, a dla dodatkowego efektu wizualnego może być podawany w chlebie. Ponadto może się pojawić kwaśnica, pomidorowa lub grzybowa przyrządzona z różnego rodzaju grzybów leśnych, najlepiej jeśli będą pochodzić z regionu w którym odbywa się uroczystość.

Barszcz czerwony gości jednak rzadziej, ponieważ zwykle wybierany jest jako druga ciepła zupa podawana w trakcie uroczystości. Wszystkie te rodzaje zup są bez wątpienia bardzo smaczne i w szczególności preferowane przez starsze pokolenie. Na uwagę zasługuje fakt, że na stole powinny pojawić się przede wszystkim zupy, które są przez wszystkich gości znane i lubiane. Pary młode, które wolą bardziej nowoczesną kuchnię mogą wybrać zupy krem, które mają smak tradycyjnych potraw, ale ich konsystencja jest gęstsza, dzięki czemu są bardziej pożywne, a na talerzu prezentują się wyjątkowo dobrze. Popularnością cieszy się szczególnie krem z brokułów lub grzybów. W okresie letnim, gdy gościom doskwiera upał można postawić na różnego rodzaju chłodniki m. in. chłodnik z botwiny, chłodnik ogórkowy czy tradycyjny chłodnik litewski. Są one bardzo orzeźwiające. Możliwość wyboru zup podczas wesela jest bardzo różnorodna i w szczególności zależy od tego jakie para młoda preferuje podać. Przy wyborze zup należy jednak pamiętać, że nie liczy się nowoczesne menu, a fakt ile gości i w jakim wieku będzie na przyjęciu weselnym.

Jakie potrawy sprawdzą się jako weselne danie główne?

danie główne jest punktem kulminacyjnym na weselu i dlatego powinno być sycące, smaczne i eleganckie. Należy zadbać o różnorodność i możliwość wyboru dla gości, dlatego dobrym rozwiązaniem jest podanie kilku rodzajów mięs. Najczęściej wybierane są dania z czerwonego mięsa, ale pary młode decydują się także na dania z lekkich mięs np. z kurczaka czy indyka. W zależności od jakie zostanie wybrane, powinno się do niego dobierać pozostałe dodatki. Najczęściej podaje się różne gatunki mięs takich jak: kotlet schabowy, de volaille, filet z kurczaka, polędwiczki wołowe w sosie grzybowym, zrazy zawijane, pieczeń w sosie, udka pieczone, rolada wołowa czy dorsz panierowany. Dodatkami do tych mięs mogą być ziemniaki z wody lub pieczone, ryż, kopytka, kluski śląskie oraz frytki. Surówki natomiast to surówka z marchewki, kapusty białej, czerwonej lub kiszonej, buraczki czy surówka z selera. Jeżeli na weselu pojawiają się wegetarianie to można im podać jako danie główne kotlety z ciecierzycy, z jajek oraz różnego rodzaju dania z soczewicy.

Jakie dania gorące na wesele?

Każdy hotel czy restauracja ma opracowanych kilka sprawdzonych propozycji, jednak podczas wesel nowoczesnych może zostać to zmodyfikowane. Standardowe i tradycyjne dania gorące, które królują podczas takich uroczystości to między innymi: bigos, bogracz,pieczone udka z kurczaka z frytkami, barszcz czerwony z krokietami lub uszkami z mięsem czy strogonow. Ilość gorących dań zależy w szczególności od tego ile będzie trwało przyjęcie weselne. Jeżeli będzie trwało 12 godzin to pojawić się na stole powinny 4 potrawy gorące, a jeżeli mniej to 2 w zupełności wystarczą. Zasada zakłada, że najlepiej podawać je w odstępie trzech godzin, ponieważ w tym czasie goście zdążą zjeść wcześniejszy posiłek, potańczyć i i odpocząć od jedzenia oraz skuszą się może na jakieś przystawki. Dobrym rozwiązaniem jest podanie nad ranem jako ostatniej ciepłej potrawy staropolskiego żuru z białą kiełbasą lub węgierskiej zupy gulaszowej, ponieważ dodadzą one sił gościom i wzmocnią osoby, które zdążyły wypić już trochę więcej alkoholu.

Jakie dania bezmięsne można zaserwować w czasie wesela?

Dobrze jest, aby przy komponowaniu menu znalazło się w nim kilka potraw bezmięsnych, które na pewno zasmakują gościom. Nie są trudne w przygotowaniu i dlatego śmiało można poprosić kucharza o ich przygotowanie. Potrawy takie mogą być ciepłe, zimne w formie przystawek lub nawet deserów. Przykładem mogą być przekąski takie jak: carpaccio z wędzonego buraka, roladki z cukinii, szparagi zapiekane czy tatar pomidorowo-paprykowy. Do cieszących się popularnością dań głównych należą kotlet z soczewicy, makaron conchiglioni nadziewany farszem, szaszłyki z warzyw mieszanych. W postaci zup mogą to być krem pieczarkowy z grzankami czy krem z białych warzyw. Ponadto na stole mogą się znaleźć różnego rodzaju makarony czy pierogi i paszteciki nadziewane pieczarkami czy kapustą i grzybami. Dań bezmięsnych można przygotować dużo i na różny sposób na jaki tylko para młoda ma ochotę. Takie dania coraz częściej goszczą na stołach i cieszą się dużym zainteresowaniem.

Jakie przystawki na zimno na wesele

Zimne przystawki to małe dania, które można konsumować w oczekiwaniu na główne, ciepłe posiłki lub po wesołych i hucznych tańcach na parkiecie. Wybór takich przystawek powinien być różnorodny, ponieważ para młoda będzie w stanie trafić w gusta swoich gości. Należy także pamiętać o swoich specjalnych gościach, czyli wegetarianach czy weganach, którzy nie jedzą mięsa lub całkowicie rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego.

Przede wszystkim na stole powinny pojawić się klasyczne przystawki takie jak: różnego rodzaju sałatki, koreczki, jajka faszerowane, ryby czy zimne nóżki. Preferowane są również i w sumie coraz bardziej popularne deski serów czy wędlin, ponieważ znajdują się na nich różne rodzaje i gatunki danego produktu. Jednak najbardziej znane, lubiane i wciąż cenione są śledzie podawane w różny sposób m. in. po kaszubsku, cygańsku, klasyczne w oleju lub z cebulką oraz w śmietanie. Smakują bardzo dobrze jako zakąska do alkoholu spożywanego podczas uroczystości. Z racji tego, że wesela odbywają się teraz bardziej nowocześnie, na stole mogą pojawić się bardziej wyszukane i wykwintne propozycje takie jak: różnego rodzaju pasztety, oliwki wzbogacone ziołami czy sery o wielu smakach.

Wszystkie przystawki powinno podawać się na eleganckich paterach na stole i w taki sposób, aby goście mieli do nich łatwy dostęp. Mogą występować także w formie bufetu na osobnych stołach. Ilość zimnych przystawek powinna zależeć od liczby zaproszonych gości. Nie należy przesadzić z ich ilością, ponieważ jest duża szansa, że część z nich się zmarnuje. Przy wyborze przystawek warto wziąć również pod uwagę wskazówki managera sali weselnej lub kucharza, który gotuje na weselu. Jeżeli weźmiemy wszystkie te aspekty pod uwagę przy wyborze przystawek, to na pewno wesele będzie udane, a goście będą zadowoleni i miło będą wspominać uroczystość na którą zostali zaproszeni. Przystawki rządzą się podobnymi prawami, co ciepłe dania. Różnicą jest to, że dostępne są przez cały czas trwania wesela. Powinny być jak najbardziej różnorodne, tak aby każdy znalazł coś dla siebie.

Stoły z przekąskami na weselu

Stoły tematyczne stanowią ciekawą alternatywę i są wspaniałą formą atrakcji dla gości. Sprawdzają się zarówno na dużym przyjęciu, jak i kameralnej uroczystości. Są doskonałym dodatkiem oraz sprawią, że każdy z gości chociaż na chwilę się przy nich pojawi i skosztuje specjałów na nich podanych. Klasycznym stołem, często spotykanym jest słodki stół. Mogą na nim pojawić się słodkości takie jak ciasta, muffinki czy czekoladowe specjały. Wszystkie takie, które para młoda chciałaby mieć właśnie na tym stole. Jest to najczęściej i najchętniej wybierany stół w szczególności jeżeli chodzi o dzieci. Drugą ciekawą propozycją na którą coraz częściej pary młode się decydują jest wiejski stół, czyli stół z tradycyjnymi i smacznymi wędlinami, kiełbasami, chlebem, kiszonymi ogórkami czy smalcem ze skwarkami.

Nie da się ukryć, że cieszy się dużą popularnością w szczególności jeżeli chodzi o męskie grono. Wiejski stół można również wzbogacić o dania typowo regionalne, które są kupowane od lokalnych producentów i są charakterystyczne dla miejsca z którego się pochodzi. Następną propozycją jest finger bar, czyli stół z mini przekąskami. To doskonały sposób, aby zapewnić gościom coś na ząb przed kolejnymi większymi posiłkami, e szczególności tym, którzy nie przepadają za słodkościami. Przekąski podawane są w elegancki i łatwy sposób, przeważnie w postaci koreczków, by goście nie musieli szukać sztućców. Często takie mini przekąski roznoszone są również przez kelnerów podczas przerw. Kolejnym stołem jest stół sałatkowy, który jest najbardziej lubiany przez wegetarian, wegan i fanów zdrowego odżywiania. Na stole znajduje się różnorodny wybór warzyw i owoców, dzięki czemu można skomponować sałatkę według własnego uznania lub skorzystać z gotowych propozycji,które podawane są w oryginalny sposób wraz z sosami. Ciekawą propozycją jest także stół z lemoniadą, który jest dobrym rozwiązaniem podczas upalnego lata. Każdy gość będzie zachwycony, ponieważ nic tak nie ugasi pragnienia jak idealnie schłodzony, owocowy napój z dodatkiem mięty. Przygotowanie takiego stołu nie jest wcale drogie, ponieważ wystarczy tylko parę składników. Pojawia się także stół ze słonymi przekąskami, na którym królują orzeszki, paluszki, krakersy czy popcorn. Jest to jednak dobra alternatywa dla kameralnych wesel, ponieważ na eleganckich weselach nie prezentuje się zbyt dobrze i ładnie.

Coraz częściej można spotkać stół z serami, na którym pojawiają się sery z różnych zakątków świata i różnego rodzaju np. długo-dojrzewające, pleśniowe, te bardziej słone i cierpkie, ostre czy łagodniejsze. Warto je podpisać, aby goście wiedzieli co konsumują oraz postawić przy nich m. in. świeże pieczywo, winogrona, żurawinę czy oliwki. Ciekawym dodatkiem będą także różne sosy czy marmolada z czerwonej cebuli. Popularny staje się również stół z sushi, ponieważ miłośników takiego jedzenia jest coraz więcej. Należy jednak pamiętać, aby sushi było sprawdzone i z wysokiej jakości produktów. Konieczne jest, aby sala na której goście będą degustować sushi była z klimatyzacją. Uzupełnieniem takiego stołu może być pokaz sushi mastera, który zaprezentuje gościom cały proces przygotowania rolki sushi. Ostatnim i zarazem często pojawiającym się stołem jest stół piwny lub drink bar. To miejsce dla miłośników dobrego, słodzonego piwa, które w szczególności sprawdza się w upalne dni. Można go przygotować w bardzo ciekawy sposób, w formie ściany kranów, gdzie goście sami będą mogli zdecydować jakiego smaku spróbować, lub w beczkach czy butelkach.

Drink bar jest bardziej rozbudowaną formą kącika piwnego. Znajduje się na nim: piwo, wino, wódka czysta i smakowa, whisky, szampan, nalewki czy likiery. Różnorodność napojów alkoholowych sprawia, że każdy z gości znajdzie coś dla siebie. Wszystkie te stoły są piękną dekoracją na przyjęciu weselnym. Ponadto należy pamiętać, że wszystkie produkty które znajdują się na stołach, są podawane w mniejszych porcjach i dlatego więcej rzeczy można spróbować.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image