Migdałowe ciasteczka Amaretti

Migdałowe ciasteczka Amaretti

Ciasteczka potrójnie migdałowe Amaretti dla fanów francuskich migdałowych makaroników. Co prawda sposób pieczenia Amaretti jest nieco inny, ale śmiało mogę stwierdzić, że po części przypominają oryginalne makaroons. Delikatnie chrupiąca skorupka i ciągnące się wnętrze ciasteczek – najlepsza słodka przegryzka do mocnej gorzkiej kawy.

Należę do grona osób, które zawsze muszą mieć w domu coś słodkiego. Bez słodkości jestem nieszczęśliwa, do kawy muszę zjeść choćby jedno niewielkie ciastko. W przypadku ciasteczek Amaretti jest to kilka ciasteczek do porannej kawy, gdyż ciężko na jednym poprzestać. Ciasteczka nie zawierają mąki, którą w pełni zastępują zmielone migdały. Nie mylcie mielonych migdałów z mąką migdałową, która często jest odtłuszczona przez co ma inne właściwości. Mielone migdały, jak większość orzechów zawierają tłuszcz orzechowy, dzięki czemu ciasteczka są wilgotniejsze w środku.

Migdałowe ciasteczka Amaretti

5.0 z 16 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: CiastkaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

40

ciastek
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

90

kcal

Potrójnie migdałowe ciasteczka przypominające francuskie makaroniki. Ciasteczka bez mąki, na bazie mielonych migdałów i białek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 białka jaj

  • 100 g cukru drobnego, do wypieków

  • 160 g zmielonych migdałów

  • 3 krople olejku migdałowego

  • 20 ml likieru Amaretto


Sposób przygotowania:

  • Białka w temperaturze pokojowej ubij na sztywną pianę. Do puszystych białek dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Ubijaj do rozpuszczenia cukru i sztywności.
  • Dodaj zmielone migdały, likier Amaretto i olejek migdałowy. Zmiksuj jedynie do połączenia masy lub wymieszaj przy pomocy silikonowej szpatułki cukierniczej.
  • Masę przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą okrągłej tylki wyciskaj niewielkie kółeczka. Ciastka najlepiej piecze się na silikonowej macie (takiej jak do makaroników) lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przesmarowanej cienką warstwą masła.
  • Ciasteczka piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku w 160 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu będą miały pęcherzykowatą skorupkę, ale ciągnące wnętrze.

Uwagi:

  • Ciasteczka przechowuj do 10 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku lub metalowej puszcze.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*