Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Vanillekipferl migdałowe ciasteczka półksiężyce
Vanillekipferl migdałowe ciasteczka półksiężyce

Vanillekipferl migdałowe ciasteczka półksiężyce

Wdzięczne kruche ciasteczka adwentowe w kształcie półksiężyców lub rogalików, jak kto woli. Ciasto na ciasteczka zarobisz samymi dłońmi w kilka chwil, później pozostaje już tylko uformowanie kształtnych ciastek i ich upieczenie. Są delikatne, kruche w specyficzny mięciutki sposób dzięki mielonym migdałom oraz smakują waniliowo. Udało mi się upiec te ciastka przy 4 – miesięcznym niemowlaku, więc wierz mi że przepis jest prosty.

Migdałowo - waniliowe kruche ciasteczka w kształcie księżyca

Migdałowo – waniliowe kruche ciasteczka w kształcie księżyca

5 z 3 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastkaKuchnia: NiemieckaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

330

kcal

Migdałowo waniliowe kruche ciasteczka w kształcie półksiężyców. Delikatnie kruche, mięciutkie ciastka adwentowe.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTKA KSIĘŻYCE
  • 1 kostka 1 schłodzonego masła (o wadze 200 g)

  • 120 g 120 zmielonych migdałów

  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 1 szczypta 1 drobnej soli

  • 2 2 żółtka

  • 100 g 100 drobnego cukru do wypieków

  • 1 1 laska wanilii

  • DO OPRÓSZENIA
  • 1 szklanka 1 cukru pudru

  • 1 1 laska wanilii


Sposób przygotowania:

  • WANILIOWY CUKIER PUDER
  • Cukier puder przygotuj najlepiej 1 dzień wcześniej przed planowanym pieczeniem ciasteczek. Będzie dzięki temu najbardziej aromatyczny.
  • Cukier puder wymieszaj z ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii. Przesyp do słoika, włóż do niego też pozostałości z laski wanilii. Zakręć szczelnie i pozostaw na 24 godziny.
  • CIASTKA PÓŁKSIĘŻYCE
  • Schłodzone masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj zmielone migdały, mąkę, sól, cukier, żółtka oraz nasionka wydłubane z laski wanilii. Zagnieć dłońmi jednolite ciasto.
  • Ciasto uformuj w bryłę, owiń szczelnie przezroczystą folią spożywczą i włóż na 1,5 godziny do lodówki, gdzie stężeje.
  • Z ciasta uformuj wałek, pokrój nożem na równe części (około 50 sztuk). Każdą cząstkę ciasta uformuj na kształt półksiężyca. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też użyć specjalnej blaszki do wypieku maleńkich ciasteczek rogalików, to znacznie przyspieszy proces.
  • Uformowane ciasteczka ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni na tradycyjne grzanie góra, dół.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika i piecz przez mniej więcej 10 minut, aż nabiorą delikatnych rumieńców. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia i stwardnienia.
  • Migdałowe półksiężyce obtocz w waniliowym cukrze pudrze. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełeczku 7 – 10 dni, o ile wcześniej nie zostaną zjedzone.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*