Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Muffiny ziemniaczane z szynką i serem
Muffiny ziemniaczane z szynką i serem

Muffiny ziemniaczane z szynką i serem

Ostatnio łamię stereotypy, smażąc wytrawne gofry, naleśniki, a dzisiaj muffinki. I to muffinki nie byle jakie, bo ziemniaczane z nadzieniem z szynki, żółtego sera i cebulki szalotki. Taka sycąca przekąska z wartościowymi składnikami, zapieczona w piekarniku. Brzmi pysznie, prawda?

Muffiny ziemniaczane z szynką i serem

5 od 21 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

260

kcal

Ziemniaczane babeczki nadziewane cebulką szalotką, serem i szynką. Wytrawne muffinki z ziemniaków na przekąskę.

Składniki:

  • 1 g ziemniaków

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 3 jajka z chowu ściółkowego

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

  • 1 cebula szalotka

  • 20 dag sera żółtego w kostce

  • 20 dag szynki w kawałku

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • sól morska i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj je z kwaśną śmietaną, mąką pszenną, olejem, 1 jajkiem, solą oraz pieprzem.
  • Przygotuj blaszkę do pieczenia muffinek, do otworów włóż papilotki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  • Masę z tartych ziemniaków przełóż do papilotek do 3/4 wysokości. Włóż do piekarnika i zapiecz przez 15 minut.
  • W między czasie poszatkowaną cebulkę zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Szczypiorek poszatkuj, a szynkę i żółty ser pokrój w kostkę. W misce rozbełtaj jajka i wymieszaj je z pozostałymi składnikami.
  • Wyjmij blaszkę z muffinkami z piekarnika i na wierzch każdej ułóż przygotowany farsz. Ponownie wstaw do piekarnika do zapieczenia na 10 minut.

Jeden komentarz

  1. pannaadrianna

    sprawdzony przepis. babeczki wyszły idealne

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*