Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Muffiny ziemniaczane z szynką i serem
Muffiny ziemniaczane z szynką i serem

Muffiny ziemniaczane z szynką i serem

Ostatnio łamię stereotypy, smażąc wytrawne gofry, naleśniki, a dzisiaj muffinki. I to muffinki nie byle jakie, bo ziemniaczane z nadzieniem z szynki, żółtego sera i cebulki szalotki. Taka sycąca przekąska z wartościowymi składnikami, zapieczona w piekarniku. Brzmi pysznie, prawda?

Muffiny ziemniaczane z szynką i serem

5 z 22 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

260

kcal

Ziemniaczane babeczki nadziewane cebulką szalotką, serem i szynką. Wytrawne muffinki z ziemniaków na przekąskę.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 g 1 ziemniaków

  • 2 łyżki 2 mąki pszennej

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego

  • 3 3 jajka z chowu ściółkowego

  • 2 łyżki 2 kwaśnej śmietany 18 %

  • 1 1 cebula szalotka

  • 20 dag 20 sera żółtego w kostce

  • 20 dag 20 szynki w kawałku

  • 1/2 pęczka 1/2 szczypiorku

  • sól morska i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj je z kwaśną śmietaną, mąką pszenną, olejem, 1 jajkiem, solą oraz pieprzem.
  • Przygotuj blaszkę do pieczenia muffinek, do otworów włóż papilotki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  • Masę z tartych ziemniaków przełóż do papilotek do 3/4 wysokości. Włóż do piekarnika i zapiecz przez 15 minut.
  • W między czasie poszatkowaną cebulkę zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Szczypiorek poszatkuj, a szynkę i żółty ser pokrój w kostkę. W misce rozbełtaj jajka i wymieszaj je z pozostałymi składnikami.
  • Wyjmij blaszkę z muffinkami z piekarnika i na wierzch każdej ułóż przygotowany farsz. Ponownie wstaw do piekarnika do zapieczenia na 10 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. pannaadrianna

    sprawdzony przepis. babeczki wyszły idealne

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*