Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Miękkie ciastka serowo – marchewkowe
Miękkie ciastka serowo - marchewkowe

Miękkie ciastka serowo – marchewkowe

Ciasteczka najlepiej przygotować wieczorem, wystudzić i pozostawić na noc w zamkniętym pudełeczku. Dzięki temu rano śniadanie będzie praktycznie gotowe do podania, wystarczy uzupełnić jeszcze jakimiś dodatkami typu owoce czy jogurt. Przyznam że dla mnie to bardzo wygodna forma, kiedy mogę przygotować coś wieczorem. Poranki są wtedy spokojniejsze i bez pośpiechu, maluszek nie musi też zbyt długo czekać na swój pierwszy posiłek. Te ciasteczka są idealne dla małych dzieci, nawet niemowląt. Są bardzo mięciutkie, przypominają nieco swoją konsystencją placuszki marchewkowe, zdecydowanie daleko im do twardych i chrupiących ciastek. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie: w składzie ciasteczek jest ser żółty który zawiera sól. Dlatego nie przygotowuj ich zbyt często, dzieciom należy ograniczać podaż soli. Wiadomo jest ona w wielu przysmakach, nawet w chlebie czy serku wiejskim. Jeśli innych potraw nie dosalasz, od czasu do czasu możesz podać coś z niską jej zawartością.

Ciasteczka serowo - marchewkowe BLW

Ciasteczka serowo – marchewkowe BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

15

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

220

kcal

Mięciutkie ciasteczka serowo – marchewkowe dla Twojego maluszka. Banalnie prosty przepis na wytrawne śniadanie lub przekąskę dla dziecka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g 200 marchewki

  • 100 ml 100 wody

  • 50 g 50 sera żółtego

  • 2 2 małe jajka

  • 4-5 łyżek 4-5 mąki pszennej


Sposób przygotowania:

  • Marchewkę zetrzyj na tarce, przełóż do rondelka wraz z wodą i gotuj 10 minut. Wystudzoną marchewkę odsącz z wody. Ser żółty również zetrzyj na tarce.
  • Marchew, ser żółty, jajka i mąkę wymieszaj. Łyżką nałóż niewielkie porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. Jeśli zaczną się za bardzo rumienić, zmniejsz temperaturę pieczenia o 10-20 stopni.
  • Ciastka marchewkowe nie są “kruche”, lecz miękkie. Przypominają coś w rodzaju placuszków lub naleśników, dlatego są idealne dla maluszków.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*