Mrożone jagody - co można z nich zrobić?

Mrożone jagody – co można z nich zrobić?

Smakiem leśnych jagód możemy cieszyć się nie tylko latem, gdy dostępne są świeże owoce. Ich mrożenie pozwala przechowywać je przez długie miesiące oraz zachować wszystkie zawarte w nich składniki odżywcze. A do czego wykorzystać możemy mrożone jagody leśne? Oto pomysły na pyszne dania, desery i napoje.

Mrożone jagody - co można z nich zrobić?

Dlaczego warto zamrozić jagody leśne?

Powodów jest wiele. Jagody to smak lata, który zimą przypominać nam będzie o ciepłych promieniach słońca i beztroskich wakacjach. Ale to także prawdziwa skarbnica zdrowia – pełne są witaminy C oraz witamin A,B, E, K i PP oraz pierwiastków takich jak selen, cynk, potas, żelazo i mangan. Jest w nich także błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze i garbniki. Ich wartość odżywcza jest niezwykle wysoka. 

Jagody warto jeść na surowo w pełni sezonu. Ale bogactwo składników pokarmowych i smak tych owoców można zachować poprzez ich mrożenie. Dzięki temu są nie tylko zdatne do przechowywania przez wiele miesięcy, ale także zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. Jeśli nie masz leśnych jagód w swojej zamrażarce, możesz bez problemu kupić je https://www.poltino.pl/pl/pdt/czarna-jagoda i wykorzystać w dowolny sposób.  Jak zatem wykorzystać mrożone jagody leśne? Oto sprawdzone sposoby.

Czarne jagody jako dodatek do deserów

Mrożone owoce jagód doskonale sprawdzają się jako dodatek do ciast, babeczek, rogalików czy innych słodkich wypieków. Wystarczy tylko rozłożyć je na powierzchni surowego jeszcze ciasta i umieścić blachę czy tortownicę w piekarniku. Piec zgodnie z przepisem. Po ostygnięciu ciasta czy babeczek można posypać ich wierzch cukrem pudrem.

Jagody dodawać można także do deserów lodowych, ponadto świetnie nadają się do przygotowania pysznych i odżywczych koktajli. Wystarczy tylko wlać do blendera lub miksera szklankę jogurtu naturalnego lub maślanki, dodać garść jagód i zmiksować. Po przelaniu do szklanek koktajl udekorować listkami mięty lub płatkami uprażonych migdałów. To rewelacyjny pomysł na lekkie i odżywcze śniadanie lub deser.

Obiady z mrożonych jagód leśnych

Mrożone jagody leśne sprawdzają się doskonale jako dodatek do pierogów. Jak stworzyć pierogi z nimi? Dokładnie tak samo jak te ze świeżymi jagodami! Należy przygotować ciasto na pierogi według swojego ulubionego przepisu i wycięte krążki nadziewać jagodami wyjętymi z zamrażalnika – nie ma potrzeby rozmrażać ich wcześniej. Po ulepieniu gotujemy pierogi kilka minut w osolonym wrzątku i podajemy ze śmietaną i odrobiną cukru.

Kolejnym daniem, które można zrobić z mrożonych jagód, jest zupa. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. W garnku należy zagotować wodę (ok. 2 litrów) ze szczyptą cynamonu i goździków oraz łyżeczką cukru. Dodać jagody i gotować przez kwadrans, a następnie zagęścić śmietaną wymieszaną z łyżeczką mąki. Do zupy można dodać makaron lub ryż.

Zdrowe i smaczne napoje z jagód

Z mrożonych jagód leśnych przygotować możesz również kompoty. Latem świetnie orzeźwiają, ale zimą warto podawać je jeszcze ciepłe – jeśli dodasz do nich nieco cynamonu i goździków, wspaniale rozgrzeją Cię w mroźny wieczór. Jak je zrobić?

Aby zrobić kompot, przygotuj 2 duże jabłka i 2 gruszki – obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne, przekrój na połówki i wrzuć do garnka. Dodaj kilka śliwek (bez pestek), maliny, truskawki i oczywiście jagody. Proporcje owoców są dowolne, dodaj najwięcej tych, które najbardziej lubisz. Gotuj około 15 minut z przyprawami, odcedź na sitku i pij ciepły.

Mrożone jagody leśne mają bardzo dużo zastosowań – przygotujesz z nich obiad, deser, śniadanie i napoje na każdą porę roku. A do tego zachowują walory odżywcze i prozdrowotne świeżych owoców. Jest więc wiele powodów aby zawsze mieć je w swoim zamrażalniku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*