Przepis | Strona główna | Blog | Mrożonki. Wady mrożonek i zalety mrożenia jedzenia.
Mrożonki. Wady mrożonek i zalety mrożenia jedzenia.

Mrożonki. Wady mrożonek i zalety mrożenia jedzenia.

Według badań mrożenie produktów powoduje utratę zawartości witamin o około 1/3. Nie zmienia to faktu, że potrawy przygotowywane z mrożonek są jednymi z najzdrowszych. Jakie są zalety i wady mrożonek?

Mrożonki na talerzu

Wielu szefów kuchni nie korzysta z mrożonek, gdyż w efekcie procesu mrożenia warzywa, owoce i mięso tracą przede wszystkim konsystencję, jędrność i nie wyglądają tak apetycznie, jak świeże produkty. Dla dietetyków najważniejsze jest to, co dzieje się wewnątrz produktów spożywczych. Tracą one do 1/3 zawartości witamin i trochę mniej substancji mineralnych. Okazuje się jednak, że nadal zachowują ich więcej, niż po zastosowaniu innych procesów utrwalania (suszenie, peklowanie, przetwory z dodatkiem cukru, czy soli). Najgorzej mrożenie znoszą produkty z dużą zawartością tłuszczu, najlepiej — białkowe i węglowodanowe.

Dietetycy zalecają stosowanie mrożonek zwłaszcza zimą, gdy dostępność świeżych warzyw i owoców jest ograniczona. Dodatkowo posiłkowanie się produktami z zamrażarki jest szybkie i wygodne, a często tanie. Gospodyniom domowym i kobietom pracującym ułatwiają zapewnienie rodzinie pysznych, domowych obiadów przy niewysokich kosztach zakupu.

Prawidłowe przechowywanie mrożonek

Aby produkty mrożone zachowywały swoje wartości odżywcze i nie szkodziły zdrowiu, ważna jest znajomość zasad ich przechowywania. Temperatura zamrażania powinna wynosić nie mniej niż 18 stopni Celsjusza. Kupując przetwory mrożone w sklepie, należy pakować je w specjalne torby termiczne, by nie dopuścić do rozmrożenia (niebezpieczeństwo zatrucia pokarmowego). Żywność w zamrażarce należy przechowywać od 6 do 12 miesięcy i nie wolno zamrażać ponownie już rozmrożonych produktów.

Czego nie wolno mrozić?

Produkty o dużej zawartości wody, delikatne, tracą nie tylko jędrność, ale i smak, dlatego nie wolno ich mrozić (arbuzy, pomidory, ogórki, sałata). Również produkty białkowe nie nadają się do przechowywania w ten sposób: śmietana, jogurt, żółty ser. Jajka, sosy majonezowe, gotowane ziemniaki i napoje gazowane także nie powinny znaleźć się w zamrażalniku.

Mrożonki odpowiednio stosowane mogą urozmaicić menu w sezonie, gdy świeże warzywa i owoce są rzadkością. Właściwe planowanie zakupów i gotowania potraw, przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach i podpisywanie pojemników, pozwolą na cieszenie się odżywczymi i pysznymi potrawami o każdej porze roku.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*