Przepis | Strona główna | Blog | Najważniejsze korzyści zdrowotne oliwy z oliwek
Najważniejsze korzyści zdrowotne oliwy z oliwek

Najważniejsze korzyści zdrowotne oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest znana ze swojego bogatego, wspaniałego smaku w sałatkach, makaronach, rybach, warzywach – co tylko chcesz! Ale jeśli chodzi o zdrowie, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma wiele zalet.

Najważniejsze korzyści zdrowotne oliwy z oliwek

Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu drugiego. Włączenie oliwy z oliwek do codziennej diety może radykalnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z dietą ubogą w tłuszcze.

Zapobiega chorobom serca i udarom mózgu. Badania wykazały, że regularne spożywanie oliwy z oliwek może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, a także obniżyć poziom cholesterolu LDL, znanego jako „zły cholesterol”, który jest głównym czynnikiem powodującym choroby serca. Oliwa z oliwek nie tylko pomaga zapobiegać chorobom serca, ale także spowalnia starzenie się serca i zmniejsza ryzyko udaru mózgu u osób starszych.

Wspomaga odchudzanie. Niektórzy unikają oliwy z oliwek, ponieważ jest gęsta i kaloryczna, ale zalecana jest codziennie w umiarkowanych ilościach. Badania wykazały, że oliwa z oliwek może pomóc w utracie wagi, ponieważ oliwa z oliwek zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas, a tym samym zmniejsza głód przez dłuższy czas. Może również zmniejszyć apetyt na cukier.

Zmniejsza stres oksydacyjny. Spośród wszystkich olejów roślinnych, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma największą ilość tłuszczów jednonienasyconych, które nie utleniają się łatwo w organizmie. Znany jest z bogactwa przeciwutleniaczy, zwłaszcza witaminy E, która odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka.

Poprawia zdrowie kości. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pomaga w przyswajaniu wapnia. Poprawia również mineralizację kości i proces zwapnienia. Ta właściwość oliwy z oliwek jest niezwykle pomocna dla osób cierpiących na osteoporozę, które są podatne na złamania z powodu zmniejszonej masy kostnej.

Poprawia pracę przewodu pokarmowego. Wykazano, że liczne polifenole w oliwie z oliwek spowalniają wzrost niechcianych bakterii, w tym bakterii powszechnie odpowiedzialnych za infekcje przewodu pokarmowego, w tym wrzody.

Poprawia pracę mózgu. Badania wykazały, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma korzystny wpływ na uczenie się i zmniejsza utratę pamięci związaną ze starzeniem się, a także chorobami, takimi jak choroba Alzheimera.

Przyczynia się do zdrowej, nawilżonej skóry. Regeneracyjna moc oliwy z oliwek pochodzi z jej zdrowych tłuszczów i fenolowej, przeciwutleniającej witaminy E, wraz ze skwalenem i kwasami oleinowymi, które pomagają w usuwaniu wolnych rodników z komórek skóry. Stosuj oliwę z oliwek jako środek nawilżający do ciała i twarzy, do złagodzenia suchych skórek, zapobiegania rozstępom lub do demakijażu oczu . Stwórz peeling do ciała, mieszając oliwę z oliwek, cukier (lub sól morską) i skórkę z cytryny.

Naturalny środek do włosów. Oliwa z oliwek to naturalny środek na nawilżenie włosów i skóry głowy oraz ujarzmienie puszenia się włosów. Środek na suchą skórę głowy: Wymieszaj 2 łyżki świeżego soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki wody i wmasuj w wilgotną skórę głowy. Pozostaw miksturę na 20 minut, a następnie spłucz i umyj włosy szamponem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image