Naleśnik śniadaniowy z tortilli

Naleśnik śniadaniowy z tortilli

Znudziły Ci się tradycyjne kanapki śniadaniowe? Przedstawiam bardzo fajną alternatywę pysznego i zdrowego śniadania. Proste składniki sprawiają że można je jeść codziennie bez wyrzutów sumienia. Dodatki mogą być przeróżne. Ja przedstawiam podstawową wersję z użyciem placka na tortille.

Naleśnik śniadaniowy z tortilli

5.0 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

porcja
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

290

kcal

Zdrowe i szybkie naleśniki z placków tortilli pełnoziarnistej i zdrowych dodatków. Tortilla na ciepło z ciągnącą się mozzarellą.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 placki tortilli pełnoziarnistej

  • ser mozzarella light

  • plasterki chudej szynki z indyka

  • 1 ogórek gruntowy

  • 1 pomidor

  • 1 czerwona papryka


Sposób przygotowania:

  • Rozpoczynamy od obrania i pokrojenia w plastry ogórka, kroimy też pomidora i paprykę. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Patelnię ustawiamy na małym ogniu. Układamy placek tortilli (bez tłuszczu). Na połówce kładziemy kilka plasterków mozzarelli oraz szynki. Następnie rukolę i część warzyw. Zginamy tortillę na pół i jeszcze raz na pół. Tak abyśmy otrzymali ¼ okręgu. Obracamy na drugą stronę, tak aby tortilla nam się przyrumieniła z obu stron a ser się rozpuścił.
  • Ściągamy z patelni i dekorujemy pozostałymi warzywami.

Uwagi:

  • Zamiast szynki można dodać kurczaka czy indyka pokrojonego w kostkę i podsmażonego. Co lubimy i co akurat mamy pod ręką.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*