Nasiona chia. Jak wpływają na nasze zdrowie?

Nasiona chia. Jak wpływają na nasze zdrowie?

Szałwia hiszpańska, lepiej znana jako nasiona chia, to ważny dodatek do menu. Znana i ceniona już w czasach Azteków, dziś uchodzi za jeden z najcenniejszych dodatków do diety. W jaki sposób nasiona chia mogą wpływać na nasz organizm? Co powinniśmy wiedzieć na temat ich wartości odżywczej?

Nasiona chia. Jak wpływają na nasze zdrowie?

Nasiona chia to rewelacyjne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wapnia. Można w nich również znaleźć sporo wartościowego białka, dzięki czemu tak chętnie sięgają po nie weganie i wegetarianie. Magnez, potas oraz fosfor to kolejne składniki odżywcze, dzięki którym zdrowa dieta z takim dodatkiem stanie się dla nas cennym wsparciem. Szałwię hiszpańską warto też docenić ze względu na sporą zawartość błonnika, dzięki któremu łatwiej będzie nam utrzymać w dobrym stanie przewód pokarmowy. Co możemy zyskać w chwili, gdy w naszym menu nasiona chia zaczną się pojawiać częściej?

Wiadomo, że szałwia hiszpańska doskonale radzi sobie z wolnymi rodnikami, dzięki czemu zdrowa dieta z takim dodatkiem może w znacznym stopniu zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej. Lepsza praca mózgu, mniej problemów z pamięcią oraz koncentracją – oto kolejne powody, dla których warto sięgnąć po te nasiona. Warto je tez docenić ze względu na wpływ, jaki mają one na nasze serce. Skuteczna ochrona przed nadciśnieniem i złym cholesterolem, mniej problemów z trawieniem – to kolejne powody, dla których warto korzystać z takiego dodatku. A że nasiona chia można dodawać do zup, sałatek, koktajli i płatków śniadaniowych, włączenie ich do diety nikomu z nas nie sprawi większych problemów.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*