Szałwia hiszpańska, lepiej znana jako nasiona chia, to ważny dodatek do menu. Znana i ceniona już w czasach Azteków, dziś uchodzi za jeden z najcenniejszych dodatków do diety. W jaki sposób nasiona chia mogą wpływać na nasz organizm? Co powinniśmy wiedzieć na temat ich wartości odżywczej?
Nasiona chia to rewelacyjne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wapnia. Można w nich również znaleźć sporo wartościowego białka, dzięki czemu tak chętnie sięgają po nie weganie i wegetarianie. Magnez, potas oraz fosfor to kolejne składniki odżywcze, dzięki którym zdrowa dieta z takim dodatkiem stanie się dla nas cennym wsparciem. Szałwię hiszpańską warto też docenić ze względu na sporą zawartość błonnika, dzięki któremu łatwiej będzie nam utrzymać w dobrym stanie przewód pokarmowy. Co możemy zyskać w chwili, gdy w naszym menu nasiona chia zaczną się pojawiać częściej?
Wiadomo, że szałwia hiszpańska doskonale radzi sobie z wolnymi rodnikami, dzięki czemu zdrowa dieta z takim dodatkiem może w znacznym stopniu zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej. Lepsza praca mózgu, mniej problemów z pamięcią oraz koncentracją – oto kolejne powody, dla których warto sięgnąć po te nasiona. Warto je tez docenić ze względu na wpływ, jaki mają one na nasze serce. Skuteczna ochrona przed nadciśnieniem i złym cholesterolem, mniej problemów z trawieniem – to kolejne powody, dla których warto korzystać z takiego dodatku. A że nasiona chia można dodawać do zup, sałatek, koktajli i płatków śniadaniowych, włączenie ich do diety nikomu z nas nie sprawi większych problemów.