Przepis | Strona główna | Blog | Nasze rodzime dania kuchni polskiej na każdą okazję
Na polskim stole kiedyś i dziś czyli historia polskiej kuchni

Nasze rodzime dania kuchni polskiej na każdą okazję

Kuchnia każdego kraju kryje wiele smaków i zapachów. I jest bardzo zróżnicowana. Każdy kraj posiada swoje dania narodowe, czyli typowe dla swojego terytorium. A także swoje regionalne tradycje kulinarne. Porównać potrawy i odczuć ich różnorodność można na przykład podczas podróży. Choć nie każdy z nas może przełamać swoje przyzwyczajenia i podczas zagranicznych podróży spróbować niektórych egzotycznych dań, które serwuje tamtejsza kuchnia.

Turyści przybywający do naszego kraju także nie zawsze zachwalają nasze rodzime potrawy i chwalą nasz gust kulinarny. Dla wielu obcokrajowców niezrozumiała jest np. nasza narodowa miłość do flaków.

Natomiast choć nie od razu, ale po rozsmakowaniu się do gustu przypada im nasz bigos. Chociaż niektórzy uważają go za zbyt tłusty i za intensywnie aromatyczny. Obcokrajowcy przybywający do naszej Ojczyzny nie mogą też zrozumieć tego, jak można jeść kiszoną kapustę, którą oni uważają za zepsutą. Ale ogólnie bigos, czyli połączenie kapusty kwaszonej z białą kapustą i różnymi dodatkami budzi pozytywne emocje i jest chętnie konsumowany przez obcokrajowców. Podobnie, jak nasze pierogi.

Zagraniczni turyści uwielbiają polskie pierogi niezależnie od tego, jaki jest ich farsz. Smakują im pierogi nadziewane mięsnym farszem i te nadziewane grzybami. Jak i pierogi z serem, soczewicą, kaszą gryczaną, kapustą, szpinakiem, czy nawet ruskie pierogi. A wszystko podawane na ciepło ze skwarkami cebulką. Albo podsmażane z chrupiącą skórką na widok której cieknie ślinka. Zagranicznym gościom odwiedzającym nasz kraj smakują także pierogi na słodko, czyli z owocami. Podawane ze śmietaną, syropem, a czasem cukrem.

Wracając do kuchni polskiej, to trzeba podkreślić, że bardzo duży wpływ na naszą kuchnię miały zawirowania historyczne np. zmiany granic, wojny, zabory. A więc w związku z tym mieszanie się ludności i kultur. Duży wpływ na polską sztukę kulinarną wywarła kultura ze wschodu, jak i kultura żydowska.

Jakie są typowe smaki dla kuchni polskiej ?

Polacy najbardziej kochają smak kwaśny. A więc takie produkty do tworzenia dań, jak kwaszona kapusta, kiszone ogórki, zsiadłe mleko, kwaśna śmietana, maślanka, kwas chlebowy, jabłka, wiśnie, śliwki, truskawki, maliny.

Lubimy także smaki umiarkowanie ostre, które dają nam np. szczypiorek, cebula, czosnek, chrzan, musztarda, pieprz. Choć wielu z pośród nas uwielbia także smak słodki i nie stroni od ciast, lodów i różnych słodyczy. Zdecydowanie mniej tolerujemy gorzki smak obecny np. w grejpfrutach. Ale za to dość dobrze tolerujemy smak słony, choć wiemy, że sól nie jest zdrowym dodatkiem do potraw.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*