Śledź jest gatunkiem ławicowej ryby morskiej. Stanowi on jeden z najważniejszych gatunków rybołówstwa. Śledzie żyją w dużych grupach zwanych ławicami na głębokości do 250 metrów. Żyją w Atlantyku, Oceanie Arktycznym, a także w morzu Bałtyckim. Osiągają długość od 30 do 45 centymetrów.
Śledzie należą do jednych z najbardziej cenionych i chętnie konsumowanych ryb tak dziś, jak i najdawniejszych czasach. Są bardzo łatwe do przechowywania z powodu zasolenia. Sporządza się z nich także konserwy i marynaty.
Śledź jest bardzo cennym pokarmem dla człowieka. Lecz wciąż zbyt mało i rzadko go konsumujemy. Najczęściej robimy to podczas Wigilii, dni postnych lub przyjęć okolicznościowych. A szkoda, że przynajmniej raz w tygodniu nie króluje na naszym stole, gdyż posiada szereg cennych właściwości.
Śledzie są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka, mikroelementów i witamin. Jednak największą ich zaletą jest posiadanie dużej ilości tłuszczu. Gdyż to właśnie w tłuszczu znajdują się jedno nasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo dobrze wpływają na nasz organizm. Dostarczają jemu żelaza, fosforu, jodu, miedzi.
Zalety śledzia:
- wzmacnia serce
- poprawia pamięć
- wzmacnia koncentrację
- poprawia nastrój i działa antydepresyjnie
- przyspiesza metabolizm
- reguluje ciśnienie krwi
- przyspiesza spalanie tłuszczu
- rozszerza naczynia krwionośne
- redukuje zlepianie krwinek
- zapobiega zakrzepom
- obniża poziom cholesterolu
- zwiększa odporność organizmu
- bardzo dobrze wpływają na układ krążenia
- wskazane jest przy niedokrwistości
Śledzie zaliczane są do ryb tłustych, lecz nie są one najtłuściejsze. Dbając o swoje zdrowie mogą sięgnąć po nie osoby odchudzające się. Gdyż w 100 gramach znajduje się tylko około 160 kalorii.
Wartość odżywcza śledzia świeżego
- 160 kcal. w 100 gramach
- 16, 3 g. białka
- 10, 7 g. tłuszczu
- 70, 9 g. wody
- 0 g. węglowodanów
Wartość odżywcza śledzia solonego
- 216 kcal. w 100 gramach
- 19, 8 g. białka
- 15, 4 g. tłuszczu
- 48, 8 g. wody
- 0 g. węglowodanów
A przepisy na ryby znajdziecie tutaj: ryby.