Przepis | Strona główna | Blog | Oleje roślinne w zdrowej diecie. Co o nich wiemy?
Oleje roślinne w zdrowej diecie. Co o nich wiemy?

Oleje roślinne w zdrowej diecie. Co o nich wiemy?

Dlaczego warto sięgać po oleje roślinne? Bo są one cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Jakie oleje możemy włączyć do swej diety? Wybór jest szeroki, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie coś ciekawego.

W gronie olejów roślinnych wyróżnia się olej rzepakowy – jeden z najpopularniejszych olejów, dzięki którym przestrzeganie zasad zdrowej diety staje się dla każdego z nas łatwiejszym zadaniem. Olej ten jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a możliwości jego wykorzystania są dość szerokie.

Obecność oleju rzepakowego uwzględniają zarówno przepisy na dania smażone, jak i na takie przysmaki, jak surówki oraz sałatki. Innym rodzajem oleju roślinnego, który w polskiej kuchni zajmuje bardzo ważne miejsce, jest olej słonecznikowy. Jest on cenionym składnikiem zdrowej diety przede wszystkim ze względu na zawartość sporych ilości witaminy E, wyjątkowo dobrze radzącej sobie w walce z wolnymi rodnikami.

Dla tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty i chętnie sięgają po przepisy na oryginalne i zdrowe dania, ciekawym składnikiem menu może się stać olej z pestek dyni. Wyróżnia się on ciemnozieloną barwą oraz ciekawym smakiem, dzięki czemu może się świetnie sprawdzić zarówno jako dodatek do sałatek i dań z makaronem, jak i do deserów. Wielką wartością odżywcza wyróżnia się także olej sezamowy, w którym nie brak witaminy E oraz witamin z grupy B.

Olej z nasion sezamu dostarcza nam też sporo minerałów (np. wapnia, cynku i żelaza), nie brak w nim też lecytyny oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dla tych, którzy chcą zadbać o swe zdrowie i w naturalny sposób wzmocnić swoje serce, ważnym składnikiem diety może się stać olej z awokado, idealne sprawdzający się jako składnik sałatek lub dodatek do potraw z duszonymi lub pieczonymi warzywami w roli głównej.

Jakie oleje roślinne można jeszcze uwzględnić w swym menu?

Uniwersalnością i ciekawym smakiem może się pochwalić olej kokosowy, delikatnym smakiem oraz spora ilością witaminy E przyciąga z kolei olej powstający z pestek winogron. Nie można też zapominać o tak cennym dodatku do zdrowej diety, jakim jest oliwa z oliwek. Dania z jej udziałem nie tylko świetnie smakują, ale stają się cennym wsparciem dla ogólnego stanu zdrowia każdego z nas.

A doskonałe przepisy na potrawy z olejem roślinnym znajdziesz w naszym dziale z daniami głównymi.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*