Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Oryginalny włoski deser panna cotta
Oryginalny włoski deser panna cotta

Oryginalny włoski deser panna cotta

Panna cotta to, obok tiramisu, najbardziej znany deser kuchni włoskiej. Wywodzi się z północnych regionów tego kraju, sama nazwa oznacza zaś “gotowaną śmietankę”. Warto przygotować ten deser samodzielnie z kilku powodów. Przede wszystkim przepis jest bardzo prosty i składa się z zaledwie kilku składników więc nie będzie żadnych trudności z jego wykonaniem. Ponadto smakuje znakomicie, jest aksamitny, efektownie się prezentuje i pozwala nam zasmakować słonecznej Italii we własnym domu.

Deser panna cotta podaje się najczęściej z musem owocowym, jednak możemy wykorzystać także gotowy sos owocowy (do kupienia w dobrych sklepach) oraz ozdobić go ulubionymi owocami – świetnie smakuje z malinami lub truskawkami. Ponadto możemy go także posypać wiórkami lub startą czekoladą.

Oryginalny włoski deser panna cotta

Oryginalny włoski deser panna cotta

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

157

kcal

Ulubiony deser większości polaków i numer jeden wśród deserów we Włoszech czyli tradycyjna, oryginalna, delikatna, włoska panna cotta.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na deser
  • 250 ml 250 śmietany 36%

  • 250 ml 250 mleka 3,2%

  • 80 g 80 cukru

  • 3 łyżeczki 3 żelatyny

  • 2 łyżeczki 2 ekstraktu z wanilii

  • Na mus owocowy
  • 150 g 150 malin lub truskawek

  • 3 łyżki 3 cukru

Sposób przygotowania:

  • Przygotowania zaczynamy od wlania do rondelka śmietanki i mleka, wsypujemy także cukier, dodajemy ekstrakt z wanilii. Podgrzewamy całość i mieszamy tak aby cukier się rozpuścił. Gdy zacznie gotować się przy brzegach wówczas odstawiamy rondelek z ognia.
  • W innym naczyniu zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody żelatynę i odstawiamy na pięć minut. Namoczoną żelatynę dodajemy do rondelka i mieszamy przez minutę – aż do momentu, w którym cała żelatyna ulegnie rozpuszczeniu.
  • Przygotowujemy cztery pucharki, do których wylewamy otrzymaną masę i odstawiamy. Gdy będą ostudzone, przykrywamy je szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Przygotowujemy mus owocowy: owoce miksujemy a następnie przecieramy do miski przez sitko pozbywając się ziarenek, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy.
  • Deser wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze i podajemy z musem owocowym.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*