Panna Cotta to popularny włoski deser przyrządzany z waniliowej śmietanki i musu owocowego. Delikatny o aksamitnej konsystencji, podawany na zimno. Nie tylko smaczny, ale w dodatku bardzo łatwy w przyrządzeniu.
Dlatego przetestowałam i dokładnie sprawdziłam sposób przyrządzenia tego słynnego przysmaku. Przedstawiam przepis na prawdziwą włoską Panna Cottę z gotowanej śmietanki udekorowany truskawkowym musem.
Panna Cotta włoski deser z truskawkami
6
porcje30
min.2
godz.160
kcalPrawdziwy włoski deser Panna Cotta prosto z lodówki. Słodka śmietanka z musem owocowym. Znany na cały świat deser jest prosty w przygotowaniu.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- MUS ŚMIETANKOWY
500 ml 500 słodkiej śmietanki 30%
50 ml 50 mleka
50 g 50 cukru drobnego
1 1 laska wanilii lub 10 g cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki 3 żelatyny uniwersalnej w proszku
- MUS OWOCOWY
300 g 300 świeżych truskawek
3 łyżki 3 cukru drobnego
Owoce leśne do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Masa śmietankowa: Żelatynę zalać chłodną wodą i odstawić na bok do napęcznienia.
- Do rondelka wlać słodką śmietankę, mleko oraz wsypać cukier. Laskę wanilii przeciąć na pół i wydłubać ze środka nasionka. Zarówno nasionka jak i całą laskę wanilii umieścić w rondelku.
- Podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając by uniknąć przypalenia. Gdy cukier się rozpuści doprowadzić do zagotowania i natychmiast zdjąć z palnika. Do gorącego płynu wlać namoczoną żelatynę i wymieszać. UWAGA! Namoczona żelatyna powinna mieć płynną formę bez grudek. Jeśli się zestaliła, należy włożyć ją na kilka sekund do mikrofalówki lub miseczkę z żelatyną włożyć do naczynia w wrzątkiem.
- Rozlać do filiżanek lub pucharków i wstawić do lodówki na 2 godziny, pozostawić do stężenia.
- PROPOZYCJE PODANIA DESERU
- Mus truskawkowy: świeże truskawki blendujemy z cukrem na gładko (kilka truskawek zostawiamy do dekoracji). Możemy przetrzeć przez sito jeśli chcemy pozbyć się pesteczek, ale nie jest to konieczne. Mus wstawiamy do lodówki do ochłodzenia.
- Przed podaniem naszą Panna Cottę wykładamy do góry nogami na talerzyk. Spód filiżanki możemy zamoczyć na chwilę w ciepłej wodzie, by ułatwić wyjęcie deseru. Polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy pozostałymi owocami.
- Lub deseru nie wyciągamy z filiżanki, tylko bezpośrednio na górę wlewamy truskawkowy sos. Dekorujemy kawałeczkami owoców.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku