Panna Cotta włoski deser z truskawkami

Panna Cotta włoski deser z truskawkami

Panna Cotta to popularny włoski deser przyrządzany z waniliowej śmietanki i musu owocowego. Delikatny o aksamitnej konsystencji, podawany na zimno. Nie tylko smaczny, ale w dodatku bardzo łatwy w przyrządzeniu.

Dlatego przetestowałam i dokładnie sprawdziłam sposób przyrządzenia tego słynnego przysmaku. Przedstawiam przepis na prawdziwą włoską Panna Cottę z gotowanej śmietanki udekorowany truskawkowym musem.

Panna Cotta włoski deser z truskawkami

Panna Cotta włoski deser z truskawkami

5 z 13 głosów
Danie: DeseryKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcji

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

160

kcal

Prawdziwy włoski deser Panna Cotta prosto z lodówki. Słodka śmietanka z musem owocowym. Znany na cały świat deser jest prosty w przygotowaniu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • MUS ŚMIETANKOWY
  • 500 ml 500 słodkiej śmietanki 30%

  • 50 ml 50 mleka

  • 50 g 50 cukru drobnego

  • 1 1 laska wanilii lub 10 g cukru z prawdziwą wanilią

  • 3 łyżeczki 3 żelatyny uniwersalnej w proszku

  • MUS OWOCOWY
  • 300 g 300 świeżych truskawek

  • 3 łyżki 3 cukru drobnego

  • Owoce leśne do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Masa śmietankowa: Żelatynę zalać chłodną wodą i odstawić na bok do napęcznienia.
  • Do rondelka wlać słodką śmietankę, mleko oraz wsypać cukier. Laskę wanilii przeciąć na pół i wydłubać ze środka nasionka. Zarówno nasionka jak i całą laskę wanilii umieścić w rondelku.
  • Podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając by uniknąć przypalenia. Gdy cukier się rozpuści doprowadzić do zagotowania i natychmiast zdjąć z palnika. Do gorącego płynu wlać namoczoną żelatynę i wymieszać. UWAGA! Namoczona żelatyna powinna mieć płynną formę bez grudek. Jeśli się zestaliła, należy włożyć ją na kilka sekund do mikrofalówki lub miseczkę z żelatyną włożyć do naczynia w wrzątkiem.
  • Rozlać do filiżanek lub pucharków i wstawić do lodówki na 2 godziny, pozostawić do stężenia.
  • PROPOZYCJE PODANIA DESERU
  • Mus truskawkowy: świeże truskawki blendujemy z cukrem na gładko (kilka truskawek zostawiamy do dekoracji). Możemy przetrzeć przez sito jeśli chcemy pozbyć się pesteczek, ale nie jest to konieczne. Mus wstawiamy do lodówki do ochłodzenia.
  • Przed podaniem naszą Panna Cottę wykładamy do góry nogami na talerzyk. Spód filiżanki możemy zamoczyć na chwilę w ciepłej wodzie, by ułatwić wyjęcie deseru. Polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy pozostałymi owocami.
  • Lub deseru nie wyciągamy z filiżanki, tylko bezpośrednio na górę wlewamy truskawkowy sos. Dekorujemy kawałeczkami owoców.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*