Przepis | Strona główna | Zupy | Orzeźwiająca zupa szczawiowa
Orzeźwiająca zupa szczawiowa

Orzeźwiająca zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa to lekko kwaskowata i zielona zupa, której podstawowym składnikiem jest szczaw, który nadaje zupie charakterystyczny smak. Jest to letnia potrawa sezonowa. Zupa ta to element tradycyjnej polskiej kuchni, a jej warianty występują również w środowisk potraw krajów Europy Wschodniej i w kuchni żydowskiej. Można ją spotkać w dwóch podstawowych wersjach, jako zupę na wywarze mięsnym lub zupę chłodnik. Dodatkiem mogą być ziemniaki lub jajko. Dostępne są także koncentraty szczawiu na zupę.

Orzeźwiająca zupa szczawiowa

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

45

min.
Kalorie

210

kcal

Zupa szczawiowa to lekko kwaskowata i zielona zupa, której podstawowym składnikiem jest szczaw, który nadaje zupie charakterystyczny smak.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 1 marchew

  • 1 pietruszka

  • 1/4 korzenia selera

  • 2 pęczki świeżego szczawiu

  • 1 łyżka masła

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 1 jajko

  • Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól


Sposób przygotowania:

  • Żeberka należy umyć, wrzucić do garnka i zalać około 2 l wody. Następnie dodać ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotować do momentu wrzenia na średnim ogniu przez ok. 20 min.
  • Warzywa obrać, umyć, dodać do wywaru i gotować do średniej miękkości. Gotowy wywar należy przecedzić, zostawiając jedynie marchewkę.
  • Szczaw trzeba dokładnie umyć, odsączyć i posiekać (liście należy pozbawić twardych szypułek). Rozgrzać masło na patelni, podsmażyć szczaw kilka minut a następnie dodać go do gotującego się wywaru.
  • Jeśli zupa jest za kwaśna, można dodać trochę ogonków szczawiu i doprawić solą i pieprzem.
  • Następnie jajko z odrobiną wody roztrzepać widelcem w płaskim naczyniu aż do momentu połączenia żółtka z białkiem do jednolitej konsystencji, a następnie wlać do zupy.
  • Gdy zupa się ugotuje należy zdjąć garnek z ognia i dodać śmietanę.
  • Zupę szczawiową można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*